Koji luk je najzdraviji: Bijeli, crveni ili ljubičasti?
Kada se pišu recepti, često se spominje samo luk bez preciziranja vrste, zbog čega se često odlučujemo za običan bijeli ili žuti luk. Međutim, da li je to najbolji izbor za vaše zdravlje?

Ispostavilo se da je jedan luk zdraviji od drugih vrsta.
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu “Food Research International”, otkrilo je da je ljubičasti luk najučinkovitiji u ubijanju ljudskih ćelija raka u poređenju s drugim vrstama luka, zahvaljujući višim nivoima antioksidanata kvercetina i antocijanina.
“Antocijanin je ključan za boju voća i povrća, pa je logično da ljubičasti luk, koji je najtamniji, ima najveću moć u borbi protiv raka”, objašnjava autor istraživanja, dr Suresh Neethirajan, piše womenshealthmag.com.
Međutim, ljubičasti luk nije jedini koji ima ove prednosti.
“Sve vrste luka su moćni borci protiv raka zahvaljujući visokim koncentracijama antioksidanata antocijanina i kvercetina”, kaže Karen Ansel, R.D.N., autorka knjige “Healing Superfoods for Anti-aging: Stay Younger, Live Longer”.
Ljubičasti luk je bolji u borbi protiv raka zahvaljujući velikoj količini antocijanina, koji povećava efikasnost kvercetina u napadu na slobodne radikale koji izazivaju rak, prenosi Danas.
Sljedeći put kada u vašem receptu piše da koristite luk, stavite ljubičasti luk za dodatnu dozu moćnih antioksidanata i poboljšanje ukusa.