Smokva – Plodovi su prvi put zreli krajem jula. Istovremeno na stablu ima sitnih zametnutih plodova, koji dospijevaju za branje kasnije, negdje u septembru i oktobru. Plodovi smokve su krupni, sočni i slatki. Najljepši su za jelo u svježem stanju.

Različite sorte smokve

Postoje različite sorte smokve. Neke imaju sitnije, a neke krupnije plodove. Mogu se plodovi razlikovati i po boji. Sorte smokve mogu biti jednorodne i dvorodne. Jednorodne daju plodove jednom godišnje, a dvorodne dva puta.

Mediteranska ali i kontinentalna

Smokva jeste mediteranska biljka, ali sve je više ljudi uzgajaju u kontinentalnim uslovima. Pokazalo se da dobro uspijeva, plodonosi, ne traži mnogo njege i napada je vrlo malo štetočina. Pogodna je stoga za uzgoj bez hemijske zaštite.

Smokva lijepo uspeva u kontinentalnim uslovima, ali kada je hladna zima može da izmrzne, pa je treba zaštititi. Stablo smokve se može omotati kukuruzovinom, agril folijom ili drugim materijalima, da bi se tako zaštitilo od hladnoće.

Drugi način koji ljudi primjenjuju je da posade smokvu na osunčanom mjestu, blizu kuće ili zida, pa joj je tu toplije zimi. Mođete posditi i tri sadnice smokve jednu do druge i isplesti ih u pletenicu da rastu tako zajedno, tako će jedna drugu da grije.

Smokva je blago

Osim ukusnih plodova, biljka smokve predstavlja pravi ukras u vrtu. Ima i ljekovita svojstva. Suvi listovi smokve se koriste za čaj protiv dijabetesaBijelo mlijeko iz listova smokve se koristi kao tretman za bradavice. Kada berete smokve imajte u vidu da listovi i mlijeko iz njih žare i mogu da izazovu alergijsku reakciju na koži. Zato treba biti odgovarajuće odjeven i koristiti rukavice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *