Kremasti sladoled – bez mlijeka i jaja
Dobra je vijest ta da i sami kod kuÄe možete napraviti izvrsne veganske sladolede, i to od svega nekoliko sastojaka. Za to vam nije potreban Äak ni aparat za sladoled, nego samo multipraktik ili blender malo veÄe snage.
Za neke od ovih ledenih delicija trebaju vam svega dva sastojka, banane i borovnice. Zamrznuta banana uvijek vam može poslužiti kao baza za veganski sladoled zbog neutralnog okusa, ali i zbog prirodne slatkoÄe kojom može savrÅ”eno nadomjestiti Å”eÄer.
Ako vam slatkoÄa banane nije dovoljna da biste maksimalno uživali u sladoledu, slobodno dodajte neki zdravi zaslaÄivaÄ, poput javorovog sirupa. TakoÄe, pazite na to da bananu narežete na ploÅ”ke pa je tek onda zamrznete jer tako Äete je lakÅ”e izmiksati u multipraktiku ili blenderu.
Zamrznute banane možete kombinovati, s maslacem od kikirikija, bobiÄastim voÄem, poput jagoda, borovnica i malina, oraÅ”astim voÄem, komadiÄima veganske Äokolade, ekstraktom vanilije, kokosomā¦
Isprobajte ove jednostavne recepte, koji Äe vas uvjeriti da i veganski sladoledi mogu biti jednako ukusni i osvježavajuÄi kao i oni klasiÄni, ali su pritom i puno zdraviji. A zatim slobodno smiÅ”ljajte i vlastite varijante sladoleda od vama omiljenih okusa, kojih zaista može biti bezbroj.
Sastojci:
4 velike banane
2 Ŕoljice zamrznutih borovnica
Priprema:
Ogulite banane te ih narežite na ploÅ”ke. Rasporedite ih u posudu obloženu papirom pa prebacite u zamrzivaÄ na oko 25 minuta. Stavite zamrznute ploÅ”ke banane i borovnice u blender ili multipraktik pa miksajte minutu-dvije tako da dobijete smjesu sliÄnu sladoledu. Sladoled možete posuti komadiÄima kokosa ili cijelim borovnicama.
Sladoled možete odmah poslužiti, a volite li da se dobro zamrzne, prebacite ga u zamrzivaÄ na nekoliko sati. Varijanta: ako preferirate Äokoladni okus, umjesto borovnica u multipraktik možete ubaciti sirovi kakao u prahu pa ga izmiksati s bananama.