Mensuru Hadžiću iz Janje kupci dolaze na kućni prag: Špinat bere gotovo cijele godine (FOTO)

Uzgoj špinata na otvorenom polju je zahvalan jer je otporan na hladnoću, nije zahtjevan za njegu, a vegetacija do berbe traje od 65 do 75 dana. Dobro ukorijenjene biljke, ispod snježnog pokrivača, mogu podnijeti temperaturu i do -20 stepeni Celzijusovih.

Mensur Hadžić iz Janje kod Bijeljine preciznim planiranjem rokova sjetve na 25 dunuma, obezbijedio je berbu špinata gotovo cijele godine.

– Hladno jeste, ali raditi se mora. Špinat je otporan, on može da izdrži velike mrazeve, a čim se temperatura podigne u plus, biljke se brzo povrate. Za 2,5 mjeseca nasjekli smo 25 tona. Iako je kraj decembra dnevno možemo pripremiti oko 300 do 400 kilograma. Sve što proizvedemo i prodamo. Ove godine nisam ni išao na pijacu. Telefonom mi naruče, dođu po to i pretovare. Kilogram špinata košta 2,5 KM – kaže ovaj poljoprivrednik za portal InfoBijeljina.

Hadžić kaže da je zimska proizvodnja povrća isplativa.

Mensuru Hadžiću iz Janje kupci dolaze na kućni prag: Špinat bere gotovo cijele godine (FOTO)
– Ja nemam plastenike, ali dok god nema snijega i kiše može se raditi. Imam još jednu parcelu i nadam se da će i ona pristići za berbu. Ako ne, biće posla već od februara. Tako da i u rano proljeće mogu da računam na jednu berbu, a ovo povrće je uvijek traženo – kaže poljoprivrednik.

Proizvodnja špinata nije zahtijevna.

Mensuru Hadžiću iz Janje kupci dolaze na kućni prag: Špinat bere gotovo cijele godine (FOTO)

– Traži kvalitetnu zemlju i dobro nađubrenu, a to zavisi prvenstveno od zaliha hranjiva u zemljištu. Navodnjavanje je neizbježno, jer špinat ima velike potrebe za vodom. Ničime se ne pršće pa je ovo povrće vrlo zdravo – priča Mensur.

(InfoBijeljina.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *