Narodna kuhinja lozničkog Crvenog krsta od početka ovog meseca, pored punktova u Loznici i Klupcima, obroke deli i korisnicima u Lešnici. Po rečima Zorke Vladić, sekretarke Crvenog krsta, narodna kuhinja ima nešto više od 150 korisnika, 72 u Loznici, 32 u Klupcima i 50 u Lešnici.
– Od početka septembra smo počeli podelu obroka u Lešnici za 50 korisnika. To su uglavnom starije osobe, 80 odsto su korisici novčane socijalne pomoći Centra za socijalni rad, i samo u dve, tri porodice ima dece. Ideja je bila da u prvi mah delimo 20 do 30 obroka, ali se ispostavilo da je potreba veća. ‘’Hrana na točkovima’’ je sistem gde korisnicima dostavljamo nasut obrok, spakovan u kuhinji, a oni ga samo preuzimaju svakim radnim danom i subotom na punktu koji se nalazi na parkingu, kod fiskulturne sale. Obezbedili smo po dve torbe za svaku porodicu, a posude su njihove. Oni nam daju torbu sa praznim posudama, preuzimaju onu sa punim i to tako funkcioniše. Podela je svaki dan s tim što subotom, uz topli obrok, preuzmu i suvi za nedelju. Zahvaljujući KJP ‘’Naš dom’’, koje i sprema hranu, omogućena je dostava hrane subotom dok ostalim danima to mi radimo. Zadovoljni smo kako to funkcioniše za sada i nastojaćemo da ovo realizujemo tokom zimskih meseci – objašnjava Vladićeva za portal LN.
Ona kaže da je u Loznici došlo do smanjenja potrebe za ovim vidom pomoći, ali i da je sa terena stalan pristisak pa su odlučili da otvore punkt u Lešnici gde su za to građani zainteresovani. Narodna kuhinja u Loznici neprekidno radi gotovo punih 20 godina, finansira se iz gradskog budžeta, ove godine posle rebalansa sa oko 21 milion dinara, a deo finansira i Crveni krst Srbije kroz nabavku značajnih količina osnovnih namirnica, brašna, ulja, šećera, pirinča.
Inače, obrok je uvek bio kvalitetan, čine ga pola vekne hleba, pola litre kuvanog jela, a svaki sadrži sto grama mesa ili ribe. Na meniju su pilav, pasulj, slatki kupus, grašak, boranija, sa svinjetinom, kobasicom, ribom ili piletinom, a nedeljom suvi obrok.
(T.M.S za Loznicke Novosti)