Mnogi ga svakodnevno koriste misleći da čine dobru stvar za svoje zdravlje, a zapravo nesvjesno povećavaju rizik od srčanih oboljenja.
Zašto je margarin problematičan?
Većina industrijskih margarinskih proizvoda sadrži trans masti – najgoru vrstu masti za zdravlje srca.
Trans masti podižu loš (LDL) holesterol, spuštaju dobar (HDL) holesterol i direktno doprinose upalnim procesima u tijelu.
Gora od slatkiša? Da, i to sa razlogom
Dok slatkiši uglavnom sadrže šećer, margarin kombinuje loše masti sa aditivima i vještačkim bojama, prenosi grand.nova.rs.
Njegova “zdravija” reputacija često zavara ljude, ali nutricionisti upozoravaju da je margarin daleko štetniji za kardiovaskularni sistem nego povremeni kolač.
Jedemo ga svaki dan – i to nesvjesno
Margarin se ne nalazi samo na hljebu. Koristi se u pecivima, grickalicama, kolačima, pa čak i u nekim “fit” proizvodima.
Čak i ako ga ne kupujete, velika je šansa da ga unosite kroz industrijski obrađenu hranu.