U kategoriju superhrane, odnosno namirnica koje imaju posebno blagotvorne uÄinke na zdravlje, spadaju najrazliÄitije i egzotiÄne namirnice, ali i jednostavne, svakodnevne i tako Äeste u ishrani. Jedna od njih je pasulj.
Prepuna je vlakana koja Å”tite srce. TakoÄe ima puno proteina ā pola Å”oljice pasulja ima jednaku koliÄinu proteina kao i 300 grama mesa, prema podacima American Diabetes Associationa.
Uz proteine i složene ugljene hidrate sadrži važne vitamine i minerale kao Å”to su folna kiselina, mangan, kalijum, gvožÄe, fosfor, bakar i magnezijum. Proteini u pasulju pomažu miÅ”iÄima u naÅ”em tijelu, a složeni ugljeni hidrati pružaju stalni izvor energije.
IzmeÄu bijelog i ostalih vrsta graha, birajte ostale vrste jer sadrže antioksidanse i izoflavone koji su moÄan spoj koji spreÄava nekoliko vrsta raka, u prvom redu debelog crijeva, smanjuje rizik od srÄanih bolesti, poboljÅ”ava ÄvrstoÄu kostiju i zdravlje prostate, a olakÅ”ava i simptome menopauze.
Iako se o pasulju pisalo i u najstarijim pronaÄenim zapisima, drevni EgipÄani sadili su ga joÅ” prije Tutankamona, a jeli su ga drevni Grci u Europi i Indijanci u Americi, posljednjih godina pažnju nauÄnika privlaÄi crni pasulj.
Pun je hranjivih tvari kao Å”to je mineral molibden, koji uÄestvuje u metabolizmu, te vitamina B9 i B1, vlakana, triptofana (esencijalna aminokiselina u ljudskoj ishrani), mangana, proteina, magnezija, fosfora i gvožÄa. Neki podaci kažu i da crni pasulj može smanjiti rizik od srÄanih bolesti za Äak 82 posto.
Pasulj, ali i ostale mahunarke, omiljeno su jelo vegetarijanaca i vegana jer nadoknaÄuju nedostatak belanÄevina, a Äesto se pripremaju u kombinaciji sa žitaricama. Pasulj valja potopiti prije kuvanja jer Äe biti lakÅ”e probavljiv. Nije preporuÄljivo jesti sirov (kao ni bob) jer neke vrste graha mogu sadržavati toksiÄne tvari koje se uniÅ”tavaju termiÄkom obradom, i to veÄ nakon deset minuta. VeÄina mahunarki kuva se duže, piÅ”e gloria.hr.
ZaŔto imamo gasove nakon pasulja
U pasulju se nalaze i vlakna – oligosaharidi, koja se sastoje od tri do pet molekula Å”eÄera povezanih tako da ih tijelo ne može da vari ili apsorbuje. Oligosaharide naÅ”e tijelo samo ne može rastvoriti, ali zato mogu bakterije koje se nalaze u crijevima i upravo one prilikom toga proizvode metan kojeg se tijelo samo oslobaÄa. Savjet jeste da pasulj dobro isperete, stavite ga u vodu uveÄe prije kuvanja, mijenjate vodu u kojoj se kuva i dodate kombu alge, kim, anis i komoraÄ. Sve to može smanjiti nadimanje nakon konzumiranja mahunarki.











