Približavanjem toplijeg vremena dolaze i veÄe potrebe ljudi za postavljanjem nekih zdravijih ciljeva. Gubitak sala na trbuhu je cilj koji vas može spasiti od daljnjih zdravstvenih komplikacija.
Ako pokuÅ”avate smrÅ”avjeti nekoliko kilograma, posebno u podruÄju trbuha, možda Äe vam dobro doÄi znanje o nekim prehrambenim navikama koje mogu kompromitirati vaÅ” napredak, a može se raditi o stvarima kojih uopÄe niste svjesni.
Gubitak sala na trbuhu je cilj koji vas može spasiti od daljnjih zdravstvenih komplikacija. To je zato Å”to je trbuÅ”na masnoÄa, takoÄer poznata kao visceralna, vrsta masnoÄe koja se razvija oko vaÅ”ih trbuÅ”nih organa i može dovesti do stanja poput dijabetesa i srÄanih bolesti. Ovo su navike koje vam kompromitiraju gubljenje visceralne masnoÄe.
Jedete prevelike porcije ultrapreraÄene hrane
Konzumacija preraÄene hrane može brzo pridonijeti nastanku trbuÅ”ne masnoÄe, ali dijetetiÄari kažu da je bitna i veliÄina porcija.
“PreraÄena hrana s visokim udjelom Å”eÄera, soli i masti može doprinijeti prekomjernoj masnoÄi u trbuhu”, kaže dr. sc. Lisa Young.
Prema nedavnim istraživanjima, brza hrana i namirnice kao Å”to su Äokolada i gazirana piÄa danas se konzumiraju u veÄim porcijama nego u proÅ”losti, Å”to takoÄer može doprinijeti poveÄanju trbuÅ”ne masnoÄe.
Koristite industrijske preljeve za salatu
Svježa salata može biti izvrstan ruÄak tokom toplijeg vremena. Ali dijetetiÄari kažu da odreÄeni preljevi za salatu mogu unijeti dodatnu masnoÄu, Å”eÄer i kalorije, a da mi to ne primijetimo.
“Mnogi od nas se okreÄu salatama za zdraviji obrok, posebno kada se žele rijeÅ”iti trbuÅ”ne masnoÄe”, kaže nutricionistica Trista Best.
MeÄutim, koriÅ”tenje preljeva za salatu s visokim udjelom masti može poveÄati masnoÄu na trbuhu.
Jedete maslac od kikirikija u velikim koliÄinama
Maslac od oraÅ”astih plodova može vam donijeti brojne zdravstvene prednosti, ali je ipak važno paziti na veliÄinu porcija.
“Maslac od kikirikija je bogat hranjivim tvarima, ali nisu sve vrste stvorene s istim nutritivnim profilom. Neki proizvoÄaÄi odluÄuju koristiti dodane sastojke poput Å”eÄera, meda ili Äak Äokolade kako bi poboljÅ”ali okus i teksturu. Äak i prirodni maslac od kikirikija treba konzumirati umjereno”, nastavlja Best.
Äesto Äemo vidjeti izraz ‘prirodno’ i pretpostaviti da se namirnica može jesti bez brige o veliÄini ili koliÄini serviranja. Kada je u pitanju maslac od kikirikija, obje ove karakteristike mogu ga uÄiniti hranom koja bi mogla uzrokovati zastoj gubitka masnog tkiva u trbuhu, pa Äak i doprinijeti debljanju.
Birate nekvalitetan jogurt
Jogurt vam može pružiti mnoŔtvo zdravstvenih prednosti, ali nisu sve vrste jogurta stvorene jednako.
“Kvaliteta jogurta važan je faktor u tome hoÄe li on poveÄati ili umanjiti vaÅ”e napore za mrÅ”avljenjem. Jogurti napravljeni s visokim sadržajem masti ili dodanim Å”eÄerom i drugim zaslaÄivaÄima mogu pojaÄati koncentraciju masnih naslaga na vaÅ”em trbuhu.
Stres i loÅ” san
Iako se ne radi strogo o prehrambenoj navici, loŔa kvaliteta sna i boravak u stanju visokog stresa mogu utjecati na vaŔe obrasce prehrane i izbor hrane tokom dana.
“Stres može poveÄati trbuÅ”nu masnoÄu, dijelom zbog poveÄanja razine hormona stresa kortizola. Prejedanje slabo nutritivnom hranom takoÄer je priliÄno uobiÄajeno kada ste pod stresom, a nedostatak sna takoÄer može utjecati na vaÅ”e raspoloženje.