Reklamni prostor
LJEPOTA I ZDRAVLJENajnovije

Ove prehrambene navike glavni su krivac sala na trbuhu

×

Ove prehrambene navike glavni su krivac sala na trbuhu

Share this article
Example 468x60

Približavanjem toplijeg vremena dolaze i veće potrebe ljudi za postavljanjem nekih zdravijih ciljeva. Gubitak sala na trbuhu je cilj koji vas može spasiti od daljnjih zdravstvenih komplikacija.

Ako pokuÅ”avate smrÅ”avjeti nekoliko kilograma, posebno u području trbuha, možda će vam dobro doći znanje o nekim prehrambenim navikama koje mogu kompromitirati vaÅ” napredak, a može se raditi o stvarima kojih uopće niste svjesni.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

Gubitak sala na trbuhu je cilj koji vas može spasiti od daljnjih zdravstvenih komplikacija. To je zato Å”to je trbuÅ”na masnoća, također poznata kao visceralna, vrsta masnoće koja se razvija oko vaÅ”ih trbuÅ”nih organa i može dovesti do stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti. Ovo su navike koje vam kompromitiraju gubljenje visceralne masnoće.

Jedete prevelike porcije ultraprerađene hrane

Konzumacija prerađene hrane može brzo pridonijeti nastanku trbuÅ”ne masnoće, ali dijetetičari kažu da je bitna i veličina porcija.

“Prerađena hrana s visokim udjelom Å”ećera, soli i masti može doprinijeti prekomjernoj masnoći u trbuhu”, kaže dr. sc. Lisa Young.

Prema nedavnim istraživanjima, brza hrana i namirnice kao Å”to su čokolada i gazirana pića danas se konzumiraju u većim porcijama nego u proÅ”losti, Å”to također može doprinijeti povećanju trbuÅ”ne masnoće.

Koristite industrijske preljeve za salatu

Svježa salata može biti izvrstan ručak tokom toplijeg vremena. Ali dijetetičari kažu da određeni preljevi za salatu mogu unijeti dodatnu masnoću, Å”ećer i kalorije, a da mi to ne primijetimo.

“Mnogi od nas se okreću salatama za zdraviji obrok, posebno kada se žele rijeÅ”iti trbuÅ”ne masnoće”, kaže nutricionistica Trista Best.

Međutim, koriÅ”tenje preljeva za salatu s visokim udjelom masti može povećati masnoću na trbuhu.

Jedete maslac od kikirikija u velikim količinama

Maslac od oraŔastih plodova može vam donijeti brojne zdravstvene prednosti, ali je ipak važno paziti na veličinu porcija.

“Maslac od kikirikija je bogat hranjivim tvarima, ali nisu sve vrste stvorene s istim nutritivnim profilom. Neki proizvođači odlučuju koristiti dodane sastojke poput Å”ećera, meda ili čak čokolade kako bi poboljÅ”ali okus i teksturu. Čak i prirodni maslac od kikirikija treba konzumirati umjereno”, nastavlja Best.

Često ćemo vidjeti izraz ‘prirodno’ i pretpostaviti da se namirnica može jesti bez brige o veličini ili količini serviranja. Kada je u pitanju maslac od kikirikija, obje ove karakteristike mogu ga učiniti hranom koja bi mogla uzrokovati zastoj gubitka masnog tkiva u trbuhu, pa čak i doprinijeti debljanju.

Birate nekvalitetan jogurt

Jogurt vam može pružiti mnoŔtvo zdravstvenih prednosti, ali nisu sve vrste jogurta stvorene jednako.

“Kvaliteta jogurta važan je faktor u tome hoće li on povećati ili umanjiti vaÅ”e napore za mrÅ”avljenjem. Jogurti napravljeni s visokim sadržajem masti ili dodanim Å”ećerom i drugim zaslađivačima mogu pojačati koncentraciju masnih naslaga na vaÅ”em trbuhu.

Stres i loÅ” san

Iako se ne radi strogo o prehrambenoj navici, loŔa kvaliteta sna i boravak u stanju visokog stresa mogu utjecati na vaŔe obrasce prehrane i izbor hrane tokom dana.

“Stres može povećati trbuÅ”nu masnoću, dijelom zbog povećanja razine hormona stresa kortizola. Prejedanje slabo nutritivnom hranom također je prilično uobičajeno kada ste pod stresom, a nedostatak sna također može utjecati na vaÅ”e raspoloženje.

Example 300250

Odgovori