Vjerujemo da znate da je prva prava pica nastala u Italiji, i da je predstavljala sirotinjsko jelo, jer su njene sastojke saÄinjavali otpaci od prethodnih obroka.
MeÄutim, vremenom, ova vrsta hrane izdigla se na zavidan položaj i postala prava poslastica, ali i jedno od najpopularnijih jela na svijetu.
Sa porastom popularnosti mijenjali su se i sastojci tako da danas u svijetu postoji stotine vrsta pica.
Sigurni smo da meÄu vama ima velikih ljubitelja pice i zbog toga sa vama u nastavku dijelimo recepte za 5 najpoznatijih vrsta ovog jela na svijetu.
Kora za picu
Svaka pica koju Äemo navesti ima istu koru koju Äete pripremiti na sljedeÄi naÄin: Prvi korak jeste pripremanje kvasca. U pola ÄaÅ”e mlake vode sipajte kaÅ”iku Å”eÄera i kesicu kvasca.
Dok Äekate da se kvasac podigne, pomijeÅ”ajte 300g braÅ”na sa malo soli i ulja. Potom u suve sastojke sipajte braÅ”no.
Tijesto dobro zamijesite, a kada prestane da se lijepi za Äiniju i prste gotovo je. Ostavite tijesto da odstoji sat vremena i potom ga razvucite oklagijom. Kada kora bude spremna možete krenuti dalje sa pripremom pice.
NaÄin pripreme:
Kada pripremite koru za picu naredni korak obuhvata njeno premazivanje paradajz sosom ili pelatom, ali nikako keÄapom.
KeÄap možete dodati kao prilog na kraju, na veÄ ispeÄenu picu. Nakon pelata, reÄajte sastojke za vrstu pice koju želite.
Pica je peÄena kada joj porumene ivice kore, Å”to bi trebalo da bude za 15 do 20 minuta, u zavisnosti od vaÅ”e rerne. A sada prelazimo na sastojke.
1. Pica “Margarita”
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarela sira
5-6 listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje (kojim Äete prije peÄenja politi picu).
2. Pica “KapriÄoza”
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarela sira
180g Ŕunke
100g Ŕampinjona
origano
masline
maslinovo ulje.
3. Pica “Äetiri sezone”
200g paradajz sosa ili pelata
200g izmrvljenog mocarela sira
3 atriÄoke
50g Ŕampinjona
150g Ŕunke
masline
4. Pica “Äetiri vrste sira”
200g sosa od paradajza ili pelata
200g mocarela sira
50g gorgonzole
50g edamer sira
50g parmezana
malo ruzmarina
maslinovo ulje.
5. “Vegetarijanska pica”
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarele
150g Ŕampinjona
1 svježa paprika
nekoliko listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje.