Vjerujemo da znate da je prva prava pica nastala u Italiji, i da je predstavljala sirotinjsko jelo, jer su njene sastojke sačinjavali otpaci od prethodnih obroka.
Međutim, vremenom, ova vrsta hrane izdigla se na zavidan položaj i postala prava poslastica, ali i jedno od najpopularnijih jela na svijetu.
Sa porastom popularnosti mijenjali su se i sastojci tako da danas u svijetu postoji stotine vrsta pica.
Sigurni smo da među vama ima velikih ljubitelja pice i zbog toga sa vama u nastavku dijelimo recepte za 5 najpoznatijih vrsta ovog jela na svijetu.
Kora za picu
Svaka pica koju ćemo navesti ima istu koru koju ćete pripremiti na sljedeći način: Prvi korak jeste pripremanje kvasca. U pola čaše mlake vode sipajte kašiku šećera i kesicu kvasca.
Dok čekate da se kvasac podigne, pomiješajte 300g brašna sa malo soli i ulja. Potom u suve sastojke sipajte brašno.
Tijesto dobro zamijesite, a kada prestane da se lijepi za činiju i prste gotovo je. Ostavite tijesto da odstoji sat vremena i potom ga razvucite oklagijom. Kada kora bude spremna možete krenuti dalje sa pripremom pice.
Način pripreme:
Kada pripremite koru za picu naredni korak obuhvata njeno premazivanje paradajz sosom ili pelatom, ali nikako kečapom.
Kečap možete dodati kao prilog na kraju, na već ispečenu picu. Nakon pelata, ređajte sastojke za vrstu pice koju želite.
Pica je pečena kada joj porumene ivice kore, što bi trebalo da bude za 15 do 20 minuta, u zavisnosti od vaše rerne. A sada prelazimo na sastojke.
1. Pica “Margarita”
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarela sira
5-6 listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje (kojim ćete prije pečenja politi picu).
2. Pica “Kaprićoza”
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarela sira
180g šunke
100g šampinjona
origano
masline
maslinovo ulje.
3. Pica “Četiri sezone”
200g paradajz sosa ili pelata
200g izmrvljenog mocarela sira
3 atričoke
50g šampinjona
150g šunke
masline
4. Pica “Četiri vrste sira”
200g sosa od paradajza ili pelata
200g mocarela sira
50g gorgonzole
50g edamer sira
50g parmezana
malo ruzmarina
maslinovo ulje.
5. “Vegetarijanska pica”
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarele
150g šampinjona
1 svježa paprika
nekoliko listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje.