One su pravi mali rudnik hranljivih materija koje blagotvorno djeluju na čitav organizam.
Bilo da ih jedete svježe, sušene ili kao dodatak jelima, smokve su bogate vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima koji doprinose boljoj probavi, jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja srca.
Smokve su plodovi fikus drveta, koje pripada porodici dudova. Imaju jedinstven, sladak ukus i mekanu teksturu, a pune su blago hrskavih, jestivih sjemenki.
Svježe smokve su osjetljive i kvarljive, zbog čega se često suše kako bi se sačuvale. Tako nastaju slatke i hranljive suve smokve koje se mogu uživati tokom cijele godine.
Postoji nekoliko sorti smokava, koje se razlikuju po boji i teksturi. Njihova posebnost je mali pupoljčasti otvor na vrhu, nazvan ostiole, koji pomaže plodu da se razvije.
Zbog prirodne slatkoće, prije pojave rafiniranih šećera, smokve su se često koristile kao zaslađivač.
Ovo je pet razloga zašto bi smokve trebali jesti svaki dan.
1. Smokva potiče zdravlje digestivnog sistema
Ovo voće se često preporučuje kao tradicionalni lijek za razne zdravstvene probleme. Djeluje kao prirodni laksativ zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.
Vlakna imaju i prebiotička svojstva, hraneći korisne bakterije u crijevima i potičući zdravu crijevnu sredinu, što rezultira boljom probavom.
2. Bogate su antioksidansima
Smokve, posebno zrele, bogate su zaštitnim biljnim jedinjenjima nazvanim polifenoli.
Ova jedinjenja imaju antioksidativna svojstva, što znači da pomažu u spriječavanju oštećenja ćelija i tkiva oksidativnim procesima.
Na taj način igraju ključnu ulogu u upravljanju oksidacijom.
3. Mogu podržati zdrav krvni pritisak
Mnogi od nas unose previše natrijuma. Veliki unos natrijuma može dovesti do nedostatka kalijuma, a ovaj disbalans može uzrokovati visok krvni pritisak.
Ishrana bogata voćem i povrćem, uključujući svježu smokvu, prirodno povećava nivo kalijuma i zato se preporučuje za kontrolu krvnog pritiska.
Studija na životinjama pokazala je da ekstrakt smokava može smanjiti krvni pritisak kako kod zdravih, tako i kod osoba sa hipertenzijom.
4. Smokve su dobre za kosti
Smokve su dobar izvor minerala koji su važni za kosti, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor.
Posebno su bogate kalcijumom, a neke studije ukazuju da sadrže i do 3,2 puta više kalcijuma nego neko drugo voće.
Pošto su dobar izvor kalijuma, mogu pomoći u smanjenju gubitka kalcijuma putem urina, koji može biti izazvan ishranom bogatom soli. Ovo pomaže zadržavanju kalcijuma u kostima i može smanjiti rizik od osteoporoze.
5. Može pomoći u kontroli težine
Prirodno bogate dijetetskim vlaknima i prepune vitamina i minerala, smokve mogu biti korisne u obogaćivanju ishrane i samim tim pomoći u kontroli tjelesne težine.
Hrana bogata vlaknima pruža osjećaj sitosti i može smanjiti glad i želju za hranom, dok ključni nutrijenti podržavaju zdravlje krvi.
Jesu li smokve sigurne za svakoga?
Ako ste alergični na polen breze, možda ćete imati unakrsnu reakciju sa nekim vrstama voća, uključujući smokvu.
Smokve takođe sadrže prirodni lateks, na koji su neki ljudi alergični.
Ako vam je savjetovana dijeta sa niskim unosom oksalata, imajte na umu da smokve sadrže visok nivo oksalata.
Takođe su bogate vitaminom K, pa ako koristite lijekove za razređivanje krvi, treba da održavate konzistentan unos smokava i drugih namirnica bogatih vitaminom K, prenosi caportal.net.