MeÄu omiljenom zimnicom svoje mjesto su osigurale paprike punjene kupusom. Za ovu tradicionalnu, fermentiranu salatu biÄe vam potrebno kvalitetno povrÄe, so i voda, savjetuje Agroklub.
Staklene tegle ili plastiÄnu posudu dobro operite, kao i poklopce.
Sastojci
- 3 do 4 kilograma kupusa
- Oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuÅ”a srednje veliÄine
- So za solenje,
- 5 litara vode i 150 g soli za presolac
Priprema
Glavice kupusa oÄistite od vanjskog oÅ”teÄenog lista i odsijecite dio korijena. Isijecite ga sitno kao kada pravite ribanac.
Nariban kupus posolite manjom koliÄinom soli, oko dvije kaÅ”ike, rukama izmijeÅ”ajte i izgnjeÄite. Ostavite ga sljedeÄih sat vremena kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.
Plodove paprike koji su Ävrsti i zdravi oÄistimo od peteljke i unutraÅ”njeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocijedile i prosuÅ”ile. UnutraÅ”njost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekÅ”e.
Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastiÄnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poredajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.
Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmijeŔajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru.
Na vrh stavite plastiÄnu reÅ”etku i opteretite da biste ih sprijeÄili da isplivaju. Poslije dvije sedmice zavrÅ”iÄe se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentirana zimnica je spremna za jelo.