Reklamni prostor
NajnovijePoljoprivredaRECEPTIRegija

Recept za kisele paprike punjene kupusom

×

Recept za kisele paprike punjene kupusom

Share this article
Kako jesti zdravo i domaće u BiH?
Example 468x60

Među omiljenom zimnicom svoje mjesto su osigurale paprike punjene kupusom. Za ovu tradicionalnu, fermentiranu salatu biće vam potrebno kvalitetno povrće, so i voda, savjetuje Agroklub.

Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

Sastojci

  • 3 do 4 kilograma kupusa
  • Oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuÅ”a srednje veličine
  • So za solenje,
  • 5 litara vode i 150 g soli za presolac

Priprema

Glavice kupusa očistite od vanjskog oÅ”tećenog lista i odsijecite dio korijena. Isijecite ga sitno kao kada pravite ribanac.

Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dvije kaÅ”ike, rukama izmijeÅ”ajte i izgnječite. Ostavite ga sljedećih sat vremena kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.

Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutraŔnjeg sadržaja. Operemo ih i poredamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocijedile i prosuŔile. UnutraŔnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekŔe.

Punite ih kupusom. Napunjene redajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poredajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.

Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmijeŔajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru.

Na vrh stavite plastičnu reÅ”etku i opteretite da biste ih spriječili da isplivaju. Poslije dvije sedmice zavrÅ”iće se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentirana zimnica je spremna za jelo.

Example 300250

Odgovori