Redovno konzumiranje sira smanjuje probleme sa srcem, visok krvni pritisak i dijabetes. Ljubitelji sira imaju 38 posto manje šanse da pate od srčane insuficijencije od onih koji ga izbjegavaju. Kod njih visok krvni pritisak je za trećinu manji, dok je rizik od dijabetesa tipa 2 više nego prepolovljen.
Stručnjaci kažu da, iako mast u siru može biti loša za nas, kalcijum u njemu može smanjiti njegovu apsorpciju i pomoći u kontroli holesterola.
Mliječni proteini kao što je kazein mogu smanjiti štetno oticanje arterija. Stručnjaci Medicinskog fakulteta Peking Union u Kini proučavali su podatke od 450.000 odraslih Britanaca. Otkrili su da je rizik od srčanih bolesti 35 posto manji kod ljudi koji redovno jedu sir u poređenju sa onima koji to nisu.
Profesor Yue-Jin Yang je rekao: “Suprotno uobičajenom vjerovanju, unos sira zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, zatajenja srca, koronarne bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara”,
Kao punomasni mliječni proizvod, sir može intuitivno biti povezan s visokim rizicima od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masnih kiselina i njegovog utjecaja na kolesterol u krvi. Međutim, nedavne studije su pokazale da to možda nije istina.
Britanska fondacija za srce također kaže da je mit da bi ljudi sa srčanim problemima trebali u potpunosti izbjegavati sir, ali upozorava na pretjerano konzumiranje.