Načelnik nefrologije na VMA i profesor na Medicinskom fakultetu profesor doktor Đoko Maksić uhapšen je u Beogradu zbog sumnje da je tokom 2020. uzimao mito od više pacijenata za ljekarske preglede, što su pacijenti priznali sklapajući sporazume sa tužilaštvom.

Doktor Maksić se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu branio ćutanjem, nakon čega mu je Viši sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor do 30 dana, rekla je za Tanjug portparol tužilaštva Irena Bjeloš.

Inače, doktor Maksić je ugledni srpski nefrolog, a svoju karijeru započeo je prije 25 godina upravo na Vojnomedicinskoj akademiji, a Medicinski fakultet je završio u Sarajevu 1982. godine, sa odličnom ocjenom. Specijalizirao je na VMA sa takođe odličnim uspjehom, a poslediplomske studije oblika uže specijalizacije iz nefrologije završio je 1993. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Kako se o njemu može pročitati na sajtu VMA, dobar dio svoje karijere proveo je na rukovodećim pozicijama na VMA, a pored toga je i profesor interne medicine na VMA i Koordinator za transplantaciju organa. U zvaničnom saopštenju Tužilaštva navodi se da je predavao i na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Doktor Maksić porijeklom je iz Malog Zvornika, a 2018. godine opština Mali Zvornik dodjelila mu je i priznanje, a učestvovao je i u dodjeljivanju nagrada na Somovijadi u Malom Zvorniku.
Somovijada-u-Malom-Zvorniku-foto-Mali-Zvornik-610x458
Maksić je oženjen i da je otac dvoje dece. Njegovi intejvui i stučna mišljenja objavljivani su u stručnim i dnevnim listovima u Srbiji.

Kako je danas navedeno u saopštenju, doktor je praćen duže vrijeme u saradnji tužilaštva i Ministarstva odbrane, a istragom koja je pokrenuta utvrdiće se da li je bilo još pacijenata od kojih je uzimao mito.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *