Sve Å”to je zdravo može biti i opasno, a dokaz tome su sedam ukusnih namirnica koje mogu nanijeti Å”tetu bubrezima ukoliko se konzumiraju u pretjeranim koliÄinama.

Uloga bubrega u ljudskom organizmu jako je važna jer su ovi organi zaduženi za proÄiÅ”Äavanje Å”tetnih tvari iz krvi. Pored proÄiÅ”Äavanja toksina, imaju važnu ulogu u stvaranju hormona i izbacivanja viÅ”ka tekuÄine iz tijela.
Prehrana itekako utjeÄe na stanje bubrega, a pretjerano uzimanje pojedinih namirnica ometa njihov pravilan rad. Ako želite saÄuvati zdravlje bubrega, kontrolisano uzimajte ovu hranu.
Avokado
PreporuÄuje se zbog velikog broja hranjivih tvari, ali pretjerani unos otežava funkcionisanje bubrega, posebno ako se prethodno pojavio zdravstveni problem. Avokado sadrži visok nivo kalija, a previÅ”e ovog minerala u krvi izaziva grÄenje miÅ”iÄa i zastoj rada srca.
Meso
Prekomjerni unos mesa i mesnih preraÄevina djeluje Å”tetno na bubrege. Razlaganje proteina životinjskog porijekla nekada ide teže pa bubrezi ne mogu izbaciti u potpunosti Å”tetne tvari iz tijela. Meso sadrži visoki postotak purina koji potiÄe proizvodnju mokraÄne kiseline. Radi se o najÄeÅ”Äem uzroÄniku bubrežnog kamenca. PovrÄe i oraÅ”asti plodovi najbolja su zamjena za proteine životinjskog porijekla.
So
Zdrava prehrana podrazumijeva do 2,3 grama soli dnevno, a svako pretjerivanje spreÄava bubrege da izbace viÅ”ak natrija iz tijela. Zato se u organizmu zadržava veÄa koliÄina vode. Umjesto soli, prehrana može biti obogaÄena prirodnim zaÄinima. Trebalo bi izbjegavati hranu iz konzerve, supe iz vreÄice, smrznute pizze i razne industrijske preljeve.
Banane
Banana takoÄer zadrži visok nivo kalija. Odraslim se osobama preporuÄuje unos od 3,5 do 4,7 grama kalija dnevno. Banana prosjeÄne veliÄine sadrži oko pola grama ovog minerala. Ako su bubrezi naÄeti boleÅ”Äu, ne preporuÄuje se hrana bogata kalijem, piÅ”e Bright Side.
MlijeÄni proizvodi
Bogati su vitaminima i mineralima, ali previÅ”e mlijeka, jogurta i sira donosi viÅ”e Å”tete nego koristi. Ove namirnice sadrže veÄu koliÄinu fosfora koji takoÄer ne djeluje povoljno za bubrege. ViÅ”ak fosfora dovodi do oÅ”teÄenja kostiju.
Hljeb od cijelog zrna
Nutricionisti ga preporuÄuju jer je zdraviji od bijelog hljeba, ali pretjerani unos ugrožava bubrege. Uzrok tegoba su veÄe koliÄine fosfora i kalija koje se nalaze u zrnu žitarica. Jedna kriÅ”ka hljeba od cijelog zrna sadrži 57 mg fosfora i 70 mg kalija, a kriÅ”ka bijelog hljeba samo 25 grama svakog od ovih minerala.
7. Narandže i sokovi od narandže
Bogati su vitaminom C i sadrže visok nivo kalija. Savjetuje se kontroliran unos naranÄe ako postoje problemi s bubrezima.
(Klix)











