Sočni, mekani i slatki plodovi smokve s hrskavim sjemenkama iznutra odličan su izbor za sve one koji vode računa o svom zdravlju.

Smokve sadrže prirodne šećere (stoga su se nekada davno koristile kao prirodni zaslađivač), omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Usto, obiluju antioksidansima, fenolima, vitaminima, mineralima i topivim vlaknima.

Neki od važnih minerala koje smokva sadrži su kalij, kalcij, željezo, magnezij, mangan i bakar.

Svježe smokve, nakon što ih uberete, brzo propadaju – mogu vam trajati svega dan-dva.

Dobrobiti smokve

Snižava visoki krvni tlak

Mnogi ljudi konzumiraju procesiranu i prerađenu hranu, a to znači da u svoj organizam unose puno soli.

Visoke razine natrija u organizmu često dovode do manjka drugog važnog minerala – kalija.

Disbalans između ta dva minerala okidač je i za nastanak visokog krvnog tlaka.

Upravo smokva obiluje ovim važnim mineralom. I dok je bogata kalijem, siromašna je natrijem, što je izvrsno za osobe s visokim krvnim tlakom.

Osim što snižavaju krvni talk, smokve pomažu relaksaciji i smirenju nervnog sistema.

Stoga, patite li od hipertenzije i nemira, pojedite na dan nekoliko smokava kako biste povisili nivo kalija i drugih izuzetno važnih minerala i vitamina u organizmu.

Djeluje kao prirodni laksativ

Smokve izvrsno potiču probavu zahvaljujući obilju topivih vlakana. Djeluju poput pravog prirodnog laksativa, i to bez štetnih nuspojava.

Sadrže i dobre bakterije – prebiotike, čime pomažu ravnoteži vaše crijevne mikroflore. Sjetite se da zdravlje započinje upravo u crijevima.

Zahvaljujući obilju antioksidansa i laksativnom učinku, smokve smanjuju rizik i od raka debelog crijeva.

Osim što potiču pražnjenje crijeva i čišćenje organizma, smokve zahvaljujući bogatstvu vlakana pružaju dugotrajnu sitost, smanjuju osjećaj gladi, kao i rizik od prejedanja.

Odličan su izbor i za sve one koji žele smršavjeti, no, naravno, ne biste trebali pretjerivati s njihovom količinom.

Čuva zdravlje srca

Topiva vlakna prisutna u smokvama sadrže pektin, koji snižava razine lošeg kolesterola te čuva zdravlje krvnih žila i srca.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline prisutne u smokvama djeluju zajedno tako da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, ali i pomažu kod već prisutnih srčanih tegoba.

Smokve sadrže i fenolnu kiselinu, koja ima antioksidativno djelovanje te smanjuje rizik od degenerativnih srčanih i drugih oboljenja.

S obzirom da je sezona svježih smokava prošla, valja napomenuti kako je suha smokva jednako zdrava kao i ona svježa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *