Nutricionisti smatraju da je bijeli luk jedan od najmoćnijih prirodnih saveznika za jačanje zdravlja.
Bijeli luk (češnjak) već stoljećima se koristi ne samo kao začin u kulinarstvu, nego i kao prirodni lijek. Zahvaljujući snažnim bioaktivnim spojevima, posebno alicinu, svakodnevno konzumiranje bijelog luka može imati brojne pozitivne učinke na zdravlje.
Nutricionisti ističu da redovno, ali umjereno uzimanje bijelog luka može značajno ojačati imunitet, poboljšati cirkulaciju i doprinijeti općem osjećaju vitalnosti.
Jača imunitet
Bijeli luk je poznat po svojoj sposobnosti da jača imuni sistem. Alicin, glavni aktivni sastojak, ima snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Redovno konzumiranje bijelog luka može pomoći tijelu da se lakše izbori s prehladama, gripom i drugim infekcijama.
Smanjuje krvni pritisak i štiti srce
Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu bijeli luk imaju manji rizik od razvoja hipertenzije. Aktivni spojevi iz bijelog luka pomažu opuštanju krvnih sudova i poboljšavaju protok krvi, čime se smanjuje opterećenje srca. Također, bijeli luk pomaže u regulaciji nivoa “lošeg” LDL holesterola, što dodatno doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Pomaže u detoksikaciji organizma
Zahvaljujući sumpornim jedinjenjima, bijeli luk potiče rad jetre i pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Nutricionisti preporučuju da se bijeli luk konzumira sirov, jer se tako najbolje očuvaju njegova detoksikacijska svojstva.
Poboljšava probavu
Bijeli luk potiče proizvodnju probavnih enzima i podržava zdravlje crijevne flore. Njegova antibakterijska svojstva pomažu u održavanju ravnoteže korisnih bakterija u crijevima, što može spriječiti nadutost, gasove i zatvor.
Može pomoći u regulaciji šećera u krvi
Kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2, bijeli luk može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. Neki spojevi iz bijelog luka utiču na povećanu osjetljivost na inzulin, čime se poboljšava metabolizam glukoze.
Djeluje protivupalno i usporava starenje ćelija
Antioksidansi prisutni u bijelom luku pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i upalnih procesa u tijelu. Redovno konzumiranje može doprinijeti zdravijoj koži, boljoj otpornosti na stres i sporijem procesu starenja ćelija.
Kako ga konzumirati?
Nutricionisti savjetuju da se bijeli luk najbolje konzumira svjež – sitno isjeckan ili zgnječen i ostavljen nekoliko minuta da otpusti alicin, a zatim dodat u jela ili pojeden uz med i limun. Dnevna preporuka je jedan do dva čehna, jer pretjerana konzumacija može izazvati želučane tegobe ili nadražaj sluznice.
Bijeli luk je pravi mali prirodni antibiotik koji, ako se koristi umjereno, može biti snažan saveznik vašeg zdravlja. Kako nutricionisti često ističu – jedno čehno bijelog luka dnevno može biti jednostavan korak ka jačem imunitetu i dugovječnijem životu.
Preuzeto sa tuzlanski.ba












