Jod je poznati antiseptik širokog spektra, koji razoružava vojsku bakterija, gljiva i drugih „napasnika“ koji dovode do infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Manje se zna da njemu zdravlje ne…
Poljoprivreda

Zalivajte krastavce posebnim rastvorom, rodiće duplo više
Caka koju svaki dobar baštovan zna, je da ukoliko želite da udvostručite plod krastavaca potrebno je da ga jednom mjesečno zalivate ovim rastvorom: Sastojci: –200 grama krede, -10 litara mlake…

Ove godine kasni berba borovnice u Podrinju, cijena 20 KM
Prije petnaestak dana počela je berba borovnice u brdima iznad Srebrenice koja ove godine kasni zbog nedostatka sunčanih dana i kišnog proljeća. Prema riječima berača zbog mnogo kiše slabiji je…

Savjeti za sprječavanje širenja zaraze kada se pojavi plamenjača na paradajzu
Plamenjača paradajza, ozloglašena biljna bolest koja može nanijeti značajnu štetu usjevima, izaziva zabrinutost među vrtlarima širom svijeta. Kada se otkriju simptomi ove zarazne bolesti, važno je hitro djelovati kako bi…

Kako provjeriti da li je paradajz pun “hemije”
Mnogo se priča o organskoj hrani, prskanom ili neprskanom voću i povrću…A da li uopšte znate kako da provjerite da li je paradajz pun “hemije” ili ne? Paradajz spada u…

Gljivarska sezona ugrožena zbog predugog kišnog perioda
Iako se smatra da kišovito vrijeme odgovara gljivama i podstiče ih da brže rastu, sakupljači u Srpskoj kažu da i one čekaju sunce, te dodaju da je zbog obilnih padavina…

Zašto je breskva “dlakava”
Narandžasto koštunjavo voće poznato je po tankom sloju dlačica koje prekrivaju njegovu spoljašnjost…. Zašto su breskve uopće razvile ovu jedinstvenu osobinu – “dlakavost”. Dok neke biljke koriste trnje i otrov…

Vlasac i njegove zdravstvene prednosti
Vlasac je višegodišnja je biljka koja raste u gustim busenima. Visine je od 35 do 55 cm. Stabljika je tanka, valjkasta, šuplja, mekana i zelena, visine do 50 cm. Podzemni…

Najbolje domaće đubrivo za vaš paradajz zapravo je otpad, čini čuda i predstavljen je javnosti
Ako želite da više biljke paradajza daju bolji prinos trebate ih đubriti s puno hranjivih materija. Za one kojima su ponestala đubriva kupljena u poljoprivrednoj apoteci ili radije koriste prirodna…
No More Posts Available.
No more pages to load.