Reklamni prostor
Ljepota i zdravljeNajnovijePoljoprivreda

Tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka postoji stoljećima u BiH

×

Tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka postoji stoljećima u BiH

Share this article

Za pekmez od jabuka doktori kažu da je to slatka infuzija koja se unosi kroz usta.

Tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka postoji stoljećima u BiH

Cijeđenje i pecenje voća prisutno je u Bosni i Hercegovini od davnina, cijedi se uglavnom jabuka i kruška jer su te dvije voćke najsočnije i bogate su prirodnim šećerima. Voće se cijedi uglavnom na presama različitih oblika i tipova, nekada su to bile drvene prese a voće se “tucalo” u drvenim koritima. Danas se prese prave od različitih materijala ali princip je ostao nepromijenjen.

Jabuke spadaju u najzahvalnije voćke koje možete koristiti tokom zime (ostavljati na tamnim i suhim mjestima, obično u podrumima), te iskoristiti na razne načine: od sušenja, pripreme kolača, soka, pekmeza i sirćeta.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

U Bosni i Hercegovini postoji dosta duga tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka. Sazrele voćke (koje same opadnu zbog zrelosti) pokupe se i potom samelju u mašini (poznata u narodu kao stupa) namjenjenoj za sitnjenje voća.

Tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka postoji stoljećima u BiH
FOTO: Jabuke u Križevićima rodile u jesen 2020. godine

Potom se samljivene jabuke ili kruške stavljaju u cijediljku iz koje se cijedi sok.

Procijeđeni sok se sipa u bakreni lonac ili u nekim krajevima popularnu “tavicu”. Potom se loži vatra. Sok se dugo vremena zagrijava do granice ključanja. Kada sok počne ključati prvo izbacuje prljavštinu koja se odstranjuje iz “tavice”, kasnijim održavanjem vatre količina soka se smanjuje i lagano pretvara u gustu masu-pekmez.

Strogo se vodi računa da gusta masa-pekmez pred sam kraj ne izleti iz bakrenog lonca usljed previsoke temperatue ili zagori. Ne smije se previše čekati da pekmez ne bi bio pregust. U svakom slučaju dobijeni proizvod od jabuke ili kruške je poslastica koja se jede vijekovima na ovim krajevima.

Bestilj ili pekmez od šljiva, poslastica specifična za Podrinje, slatko koje može i bez šećera (FOTO)
FOTO: Proces dobijanja soka

To je pekmez koji je visokog kvaliteta bez ikakvih dodataka. Spakovan pekmez u tegle ili flaše može stojati godinama u špajzu, a da se ne pokvari. Lječnici kažu da je to slatka infuzija koja se unosi kroz usta.

Postoje predanja da mala djeca ukoliko jedu veće količine pekmeza rastom budu viša. U BiH se pekmez služi uz sve obroke, često se mješa sa kajmakom u tanjiru odakle se vrućom prohom unosi u organizam.

Tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka postoji stoljećima u BiH

Sezona pekmeza počinje sa dozrijevanje prvih jabuka i krušaka. Na prostoru Zvornika i Podrinja sezonu pekmeza otvaraju popularne jabuke (Ramićke) koje sazrijevaju nešto ranije od ostalih sorti jabuka koje se uzgajaju na ovim prostorima. Iako je ova namirnica izuzetno zdrava i ukusna, zanimljivo je da pekmez nije tako rasprostranjena prehrambena namirnica u drugim zemljama i narodima.

Tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka postoji stoljećima u BiH

Zvornikic ba

Example 300250

Odgovori