Čini se kao da smo jedva dočekali hladnije dane da u kuhinju unesemo prvi kilogram kiselog kupusa, izvadimo najveći lonac koji posjedujemo i bacimo se na motanje omiljenih nam sarmi. Vjerujemo da već imate provjereni recept po kojem je radite, možda ste ga čak i naslijedili od iskusnih kuharica i kuhara u porodici, ali nedavno smo otkrili trik koji sarmu čini još boljom, a ne oduzima previše vremena. Štaviše, da izvedete ovu ideju pomoći vam može čak i vaš mesar kod kojeg nabavljate mljeveno meso.
Jedna kreativna kuharica je otkrila kako u smjesu s mesom dodaje komadiće suho meso koje je “prošarano”, odnosno masnije. Jedan drugi kuhar je dodao u priču da umjesto da sam sjecka masnije suho meso, rekao je kako u mesnici jednostavno zamoli mesara da, kada melje svježe meso, u mašinu ubaci i koji komad masnijeg suhog mesa. Na taj način meso postaje sočnije, bogatije okusom, a cijela sarma dobija jednu novu dimenziju.
Budući da obilazak tržnice nije strana aktivnost i vrlo je rado ponavljamo iz vikenda u vikend, vrlo brzo nakon toga svratite do mesara i cijelu stvar odlučite testirati.
Ekipa iza mesarskog pulta bez problema će vam samljeti meso s malo suhog mesa koje je masnije odnosno “prošarano”.
Savjetujemo vam da slijedite primjer mnogih i već ovih dana otvorite sezonu i u svojoj kuhinji, prenosi “Jutarnji list”.
Rekli su nam i mudriji od nas – za dobru sarmu nikad nije rano.