Italijanska kuhinja jedna je od najukusnijih na svijetu, bilo da se radi o slanim ili slatkim jelima. Paste, pizze, salate ili pak kriška kremastog tiramisua. Tiramisu je jedan od onih kolača koji uvijek možete pojesti.
Iako se vjeruje da tiramisu ima stoljetnu tradiciju, stvoren je prilično nedavno ’60-tih i 70-tih godina 20. stoljeća.

Napravite li više tiramisua nego što možete pojesti odložite ga u zamrzivač. U zamrzivaču može stajati do tri mjeseca. Prije posluživanja pustite ga da se postupno odledi.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove poslastice:

8 velikih žumanjaka
2/3 šolje šećera
1/2 šolje ruma
kilogram mascarpone sira
1 kašičica ekstrakta vanilije
1/4 kašičice fine morske soli
šolja i po slatke pavlake
šolja i po kafe
36 do 42 svježih piškota
kakao u prahu

Način pripreme:

U šerpu stavite malo vode i stavite da vri. Žumanke i 1/4 šoljice ruma stavite na šerpu i kuhajte ih na pari. Miješajte smjesu pet do sedam minuta dok ne postane blijedožute boje i dok se ne udvostruči volumen. Sklonite s vatre i smjesu stavite u frižider da se hladi.

Napravite smjesu od mascarponea. Kombinirajte mascarpone, ekstrakt vanilije i morsku so u velikoj posudi za miješanje. Miješajte je minutu ili dok ne postane glatka. Smjesu od mascarponea premjestite u čistu posudu i ostavite sa strane.
Umutiti slatku pavlaku. Kombinirajte slatku pavlaku i smjesu od mascarponea, mutite dok se ne sjedine. Zatim postepeno dodajte prvi fil s rumom.

Napravite smjesu od kafe. Kafu i preostali rum stavite u malu posudicu. Umočite piškote i redajte u kalup, nakon toga ravnomjeno rasporedite polovinu smjese. Ponovite postupak s piškotama, a potom stavite i preostali fil. Kolač stavite u frižider i ostavite da se hladi četiri do šest sati ili dok se ne ohladi.

Uz pomoć mrežice tiramisu ravnomjerno pospite kakaaom u prahu. Poslužite i uživajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *