Banana je možda najpopularnija “hrana za ponijeti” kada nam je potrebno da nešto gricnemo na brzaka, a nismo u prilici da dođemo do nekog sadržajnijeg obroka.

Osim što je praktična, i te kako je i zdrava. Ova voćka je dobra za srce i krvni pritisak, poboljšava rad crijeva, daje energiju, poboljšava koncentraciju i pamćenje, a može pomoći i protiv gorušice.

Banane takođe popravljaju raspoloženje (i to ne samo kada ste gladni), zahvaljujući magnezijumu u njihovom sastavu. Prema jednoj studiji, čak i miris banane može ublažiti glad i smanjiti apetit.

Danas je Ekvador najveći izvoznik, a SAD najveći uvoznik banana na svijetu, a ovo voće je i zvanično četvrta najvažnija namirnica u svijetu, poslije pirinča, pšenice i kukuruza.

Najfiniji prst

Banane su ime dobile od arapskog naziva „banan“ što znači prst, a smatra se da je prvi Evropljanin koji je probao banane bio Aleksandar Veliki.

Nije za jelo

Hiljadama godina prije nego što su banane postale obožavano voće imale su drugačiji ukus, a i „nisu ličile na sebe“. Nisu bile jestive, a plodovi su bili puni crnih semenki. Umjesto za jelo, banane su se koristile za pravljenje užadi i odjeće zahvaljujući vlaknima koje sadrži njihova stabljika.

Alergija na lateks

Ako ste alergični na banane, velika je vjerovatnoća da imate i alergiju na lateks, a razlog alergija su specifični, zajednički proteini. Isto važi i za avokado, kao i za kestenje, ali u manjoj mjeri.

Žute su tek početak…

Na svijetu ima više od 1.000 različitih vrsta banana, podijeljenih u 50 grupa. Osim žutih i zelenih, na koje smo navikli, postoje i narandžaste, crne, roze, plave, kao i crvene banane.

Minijaturne banane

Banana hiljadu prstiju naziv je za minijaturne banane od tek nekoliko centimetara. Fine su i slatke, a rastu u ogromnom grozdu koje broji i stotine banana, a može biti dugačak i nekoliko metara.

Sok od banane?

Jedna banana u prosjeku je teška oko 125 grama, a iako sadrži čak 75 odsto vode, od nje ne možete napraviti sok bez dodatka vode ili neke druge tečnosti.

Neobične bobice

Banane se ubrajaju u bobičasto voće, što znači da su u istoj grupi s paradajzom, grožđem i brusnicama.

Možete li brže?

Britanka Lea Šutkever je osoba koja najbrže na svijetu može da smaže bananu – i to bez ruku. Ako poželite da oborite njen rekord i upišete se u Ginisovu knjigu rekorda, moraćete da pojedete bananu za manje od 20,33 sekundi.

Pazi, kora!

Vicevi o bananama pojavili su se u popularnoj kulturi nakon brojnih animiranih filmova i šala komičara, ali znate li kako su se pojavili? Navodno su za sve krivi Amerikanci koji su bacali kore banana na ulicu, umjesto u smeće. Kako bi se tome stalo na kraj, roditelji su počeli da insistiraju da deca bacaju koru banane u smeće, kako bi izbegli povrede u slučaju da ih zgaze i okliznu se.

Plave banane

Plave banane nisu klasično plave kao što često izgledaju na fotografijama (nakon što su obrađene sa nekoliko filtera). Kora banana sazrijevanjem gubi plavičasto-bjeličastu boju, ali unutrašnjost nije mnogo drugačije boje od banana koje nalazimo u prodavnicama. Plavu bananu s Jave često nazivaju i sladolednom bananom jer je kremasta, a može da miriše na vanilu, prenosi 021.rs.

(Nezavisne.com)

Prije dvije godine snimljen je i televizijski prilog za BN televiziju iz Zvoronika o uzgoju banana na Skočiću kod Zvornika. Podsjetimo se ovog zanimljivog tv priloga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *