Reklamni prostor
Example 728x250
Example floating
Example floating
NajnovijeVijesti

Zdravstvene prednosti redovnog uzimanja jabuka

×

Zdravstvene prednosti redovnog uzimanja jabuka

Share this article

Svi dobro znaju priču ljekara o voću kao generalno zdravoj vrsti namirnica. No, malo je poznato na koji način jabuke mogu pozitivno djelovati na zdravlje.

Zdravstvene prednosti redovnog uzimanja jabuka

Reklamni sadržaj
Example 300x600

Example 300x600
Kraj reklamnog sadržaja

U nastavku donosimo pet prednosti koje su uočili stručnjaci kada je u pitanju ova vrsta voća.

Ljudi koji redovno konzumiraju jabuke imaju veću mogućnost od očuvaju svoje oralno, mentalno i kardiovaskularno zdravlje, te da učvrste svoje kosti i tjelesnu težinu održe optimalnom.

Bolje oralno zdravlje

Jabuke mogu povećati proizvodnju pljuvačke koja će eliminirati bakterije i ostatak hrane iz usta. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od lošeg zadaha. S obzirom na sadržaj zdravih vlakana, jabuke također mogu poboljšati oralno zdravlje tako što uklanjaju plak i djeluju kao prirodni piling za uklanjanje mrlja sa zuba.

Štite ćelije mozga

Prema istraživanjima stručnjaka s Univerziteta Cornell, jabuke u sebi sadrži posebne supstance koje mogu imati pozitivan učinak na rad ljudskog mozga. Isto tako, studija iz 2005. godine ističe kako postoji veza između redovnog uzimanja jabuka i smanjenog rizika od dobijanja Alzheimerove bolesti.

Održavaju tjelesnu težinu

Uzmemo li u obzir studiju iz 2015. godine, jabuke mogu pomoći u borbi protiv gojaznosti. Voće, posebno jabuke, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana mogu u digestivnom kanalu ubrzati djelovanje dobrih bakterija. Ovo može pomoći u prevenciji metaboličkih poremećaja povezanih s gojaznošću i patološkim procesima koji mogu dovesti do dijabetesa.

Zdravlje srca

Istraživači s državnog univerziteta u Floridi rekli su da su bili prijatno iznenađeni nakon izrade studije koja je utvrdila da jabuke mogu smanjiti broj faktora rizika od srčanih oboljenja. Pošto su, kako je i prethodno navedeno, plodovi jabuke bogati rastvorljivim vlaknima, oni mogu pomoći u održavanju nivoa holesterola u krvi. Pored toga, oni sadrže zdrave flavonoide koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, kao i smanjenju rizika od moždanog udara.

Osnažuju kosti

Jabuke spadaju u red plodova koji mogu imati blagotvorno dejstvo na gustinu kostiju i njihovo jačanje. Ovo može pomoći u zaštiti kostiju od oboljenja kao što je osteoporoza. U jednoj studiji koja komparira ljude koji su konzumirali jabuke i one koji nisu, za prvu grupu je zaključeno da gubi manje kalcija iz svog tijela u odnosu na ljude koji su izbjegavali jabuke, prenosi Medical Daily.

(Klix.ba)

Example 300250