Gradska plaža danas je bila teren za nadmetanje u pripremi riblje čorbe i lovačkog gulaša za titulu najboljeg na takmičenju Zvornički kotlić koje se održava u sklopu manifestacije Zvorničko ljeto 2024. Kao i prethodne godine za organizaciju takmičenja u pripremi riblje čorbe zaduženo je bilo SRU ”Bistro” Zvornik, dok je priprema lovačkog gulaša bila dužnost zvorničkog lovačkog udruženja.

adnainda

 

Na početku takmičenja prisutne je posjetio i gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović. On je ekipama i takmičarima zaželio ugodno takmičenje i nakon druženja sa lovcima i ribolovcima kratko poručio:

Uživao sam na gradskoj plaži u društvu ljubitelja prirode, lovaca i ribolovaca koji su se nadmetali u spremanju najbolje riblje čorbe i lovačkog gulaša u okviru tradicionalne manifestacije “Zvornički kotlić“.

SRU ”Bistro” Zvornik pripremilo je više od 50 litara riblje čorbe za sve posjetioce Zvorničkog kotlića, a ovaj put se riblja čorba pripremala po receptu predsjednika ribolovaca Rade Stevanovića.

FOTO: Rade Stevanović

Ukupno 22 ekipe nadmetalo se za prestižnu titulu najboljeg zvorničkog kotlića u pripremi riblje čorbe i lovačkog gulaša. Opojni mirisi riblje čorbe i lovačkog gulaša širili su se obalom Drine ovog nedjeljnog poslijepodneva, a takmičari su koristili tajne sastojke kako bi iskusni žiri impresionirali svojim receptom.

S

Stručni žiri za ocijenjivanje riblje čorbe prvi je pristupio ocijenjivanju, a bodovali su ukus, miris i boju riblje čorbe, svake od 11 prijavljenih ekipa. U tijesnoj borbi za prva tri mjesta žiri je dao blagu prednost i pobjednikom proglasio ekipu ”Vrtlog” iz Zvornik, samo bod manje imala je kipa ”Franš” iz Zvornika, dok su treće ovaj put bile debitantice na takmičenju, ekipa Vesele domaćice. Važno je istaći da su prve tri ekipe osvojile 77, 78 i 79 bodova koji je dobio tim Vrtlog, a u sve tri nagrađene ekipe glavnu riječ vodile su upravo žene.

S
FOTO: Ekipa Franš

Ispred lovačkog udruženja imenovan je stručni žiri za ocijenjivanje lovačkog gulaša, a ocijenjen je gulaš svake od 11 prijavljenih ekipa. ocijenjivalo se po principu kvaliteta ukusa, mirisa i boje, a žiri je bio na velikim mukama i na kraju je donijeta odluka da prvo mjesto podijele dvije ekipe koje su pripremile najbolji gulaš i prikupile isti broj bodova.

S
FOTO: Najbolji u pripremi lovačkog gulaša ove godine

Treće mjesto zauzela je ekipa planinarskog društva ”Mladost”, dok je drugo mjesto bila vesela ekipa ”Stari Grad”, a prvo mjesto podijeljeno je između timova ”Vesele domaćice” i ”Trnovica”.

S
FOTO: Ekipa Stari Grad

Može se reći da je ekipa ”Vesele domaćice” ukupni pobjednik ovogodišnjeg Zvorničkog kotlića u svom debitantskom nastupu.

S
FOTO: Sveukupni pobjednik, tim Vesele domaćice

Najbolje navedene ekipe dobile su vrijedne nagrade uz pehare i diplome.

s
FOTO: Ekipa PD Mladost
s
FOTO: Početak rada stručnog žirija

FOTO: Lovački vtručni žiri

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *