Da li “Batagon” iz Švajcarske preuzima Fabriku glinice “Birač” Zvornik!?

Firma “Batagon International”, registrovana u Švajcarskoj, preuzeće za 43 miliona maraka sva potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice (FG) “Birač” Zvornik, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.

Da li “Batagon” iz Švajcarske preuzima Fabriku glinice “Birač” Zvornik
“Batagon” će platiti po nominalnoj cijeni sva potraživanja Poreske uprave, Ministarstva finansija, fondova zdravstvenog osiguranja, penzijsko – invalidskog osiguranja, te “Elektro-Bijeljine”, koja se ukupno procjenjuju na oko 43 miliona KM, nezvanično je iz ovih institucija potvrđeno za CAPITAL i iz dva nezavisna izvora.

Kupovinom potraživanja “Batagon” će preuzeti “stolicu” Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike “Birač” i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik.

Predstavnici “Batagona”, iza kojeg nezvanično stoje biznismeni iz Srbije, već su održali i sastanke sa predstavnicima “Pavgorda” i razgovarali o načinima rješavanja sudskih sporova u kojima “Pavgord” traži da im se prizna potraživanja od 155 miliona KM koje su kupili od litvanske “Ukio banke”.

Uslovima favorizovan “Batagon”

Da Vlada RS otvoreno favorizuje “Batagon” za preuzimanje FG “Birač”, CAPITAL je pisao polovinom decembra kada je Vlada na posebnoj sjednici pozvala potencijalne kupce potraživanja RS od FG “Birač” da do 31. decembra dostave instrumente obezbjeđenja i garancije za izvršenje obaveza.

U uslovima koje je Vlada tada objavila stajalo je da od kupca potraživanja očekuje da “ulaže u Olimpijski centar “Jahorina” kako bi obezbjedio putem rekonstrukcije, dovođenje renomiranog hotelskog lanca i podizanje standarda hotela na najviši nivo međunarodno priznatog standarda”.

“Batagon International” već je kupio i preuzeo upravljanje hotelom “Bistrica” na Jahorini. Njihov zastupnik – kompanija “Bathoteli” zvanično je počela sa radom u “Bistrici” i od 1. aprila hotel će biti zatvoren zbog rekonstrukcije, saopšteno je u petak iz OC “Jahorina”.

Vlada je takođe tražila da budući vlasnik potraživanja RS investira u bankarski sektor Republike Srpske. Traži se od kupca da Republici Srpskoj, tačnije nadležnom javnom preduzeću, odobri korištenje kreditnih sredstava za izgradnju brze ceste Zvornik – Milići – Vlasenica – Han Pijesak – Sokolac – Istočno Sarajevo u iznosu od 100 miliona evra.

“Batagon” je dobio saglasnost Agencije za bankarstvo RS za sticanje kontrolnog učešća u “Pavlović International Banci”, što je CAPITAL juče objavio.

Kompanija “Batagon” je krajem prošle godine kupila i Fabriku akumulatora Sombor u stečaju, a mediji u Srbiji su pisali da iza ove firme stoji biznismen Dalibor Matić, odnosno njegova supruga Slađana Matić.

Vlada je ranije dobila ponude od četiri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja Republike Srpske i ostalih javnih institucija u stečajnom postupku “Birač”. Riječ je o “Batagon International AG” ZUG – Švajcarska, “Metal Investments Limited” London, “MG MIND” Mrkonjić Grad i “Pavgord” Foča.

Kompanija “Metal Investments Limited” povukla je svoju ponudu kada joj je Vlada dostavila uslove.

Prema očekivanjima Vlade Srpske stečajni postupak nad imovinom Fabrike “Birač” trebalo bi da bude okončan do kraja marta ove godine.

(Capital.ba)

Podijelite nas :