Kajmaković: “Nezaposleni” masovno odbijaju ponuđene poslove

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske od 1. januara gubi nadležnost za zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica i na području bijeljinske filijale… “Nama ostaje samo briga o nezaposlenim licima koja aktivno traže posao i takvih je na evidenciji gotovo polovina, ili oko 10.000, dok će nezaposleni sa pasivnim pravom biti brisani sa evidencije”, najavio je Kajmaković na konferenciji za novinare u bijeljinskom Centru za kulturu.

bijeljina

Prema njegovim riječima, samo Bijeljina ima između 8.500 i 9.000 lica koja su na evidenciji nezaposlenih samo radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.Kajmaković je naveo da će nezaposlena lica pravo na zdravstveno osiguranje ubuduće ostvarivati putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i da je predviđeno 17 modela za osnov njihovog budućeg zdravstvenog osiguranja.

“Novina je da će nezaposleni koji aktivno traže posao, kakvih je sada oko 11.000 na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara, morati da se prijavljuju u Zavod za zapošljavanje svakog mjeseca, umjesto na 60 dana kao do sada”, rekao je Kajmaković.On je kao novost izdvojio i povećanje najniže novčane naknade putem Zavoda za zapošljavanje sa 257 na 360 KM, kao i mogućnst produženja korištenja ovog prava sa jedne na dvije godine.

“Švajcarski model koji primjenjujemo jeste pomalo futuristički za naše prilike, ali pokušavamo da cijelu privredu, javni i privatni sektor, stavimo u funkciju brige o nezaposlenima”, istakao je Kajmaković. Navodeći da su na evidenciji nezaposlenih do sada bili i oni koji već rade neprijavljeni, Kajmaković je rekao da su samo u jednom slučaju posredovanja za posao u građevinskoj operativi pozvali 80 ljudi sa svoje evidencije, od kojih je tek 10 ostalo na razgovoru sa mogućim poslodavcem. Kajmaković je naveo i primjer poslodavca u mašinskoj struci koji nudi rad u odličnim uslovima i platu od 800 KM, a za mjesec dana su 24 lica sa evidencije nezaposlenih odbila ovaj posao, odnosno zatražila od poslodavca potvrdu da nisu odgovarajuća za traženi posao.

Prema njegovim riječima, Zavod za zapošljavanje ima pravo da sa evidencije nezaposlenih briše lica koja dva puta odbiju ponuđeni posao.

Podijelite nas :