Kako reagovati na požar dimnjaka? U Zvorniku za dva dana dva požara zbog dimnjaka

U Zvorniku su u prethodna dva dana zabilježene dvije intervencije zvorničkih vatrogasaca zbog požara na porodičnim kućama. Uzrok požara bili su zapaljeni dimnjaci. U oba slučaja bila je pravovremena intervencija zvorničkih vatrogasaca pa je zabilježena samo manja materijalna šteta. Prije dva dana gorio je dimnjak na porodičnoj kući u Begsuju, a juče se zapalio dimnjak na porodičnoj kući nedaleko od robne kuće “Zvorničanka”.

Kako reagovati na požar dimnjaka? U Zvorniku za dva dana dva požara zbog dimnjaka
Arhiv-Ilustracija

POŽAR DIMNJAKA – KAKO REAGIRATI KADA DOĐE DO POŽARA DIMNJAKA?
Ponovno je došla sezona grijanja, a s njom i mogućnost požara dimnjaka. Premda su požari u dimnjaku zbog upotrebe naprednih materijala u gradnji, odnosno sanaciji dimnjaka sve rjeđi, ipak postoji mogućnost da ugroze vašu imovinu. To osobito vrijedi ako je vaš dimnjak star te izgrađen samo s ciglom. Pogledajmo kako prepoznati približavanje požara dimnjaka te kako morate reagirati ako se dimnjak zaista nađe u vatrenom plamenu.

Kako prepoznate požar dimnjaka?
Na požar u dimnjaku upućuju različiti pokazatelji. Ako izađete van možete primjetiti da se iz dimnjaka dimi crni dim, kojeg ponekad prate čak i leteće iskre ili manji plamenovi. Požar dimnjaka prati i sve glasnije pucketanje. Dakle, kada čujete tutnjavu u dimnjaku vam mora odmah postati jasno da se sprema požar, stoga morate brzo djelovati. Drugi znakovi požara dimnjaka su još vruće rozete, slabije sagorijevanje, neugodan miris u kući, topli zidovi dimnjaka itd.

Požar u dimnjaku – zovite vatrogasce !
Čim primjetite prve znakove požara nazovite vatrogasce. Iako ćete možda već prije njihovog dolaska situaciju riješiti sami, je svejedno veoma bitno da nazovete vatrogasce, jer se požari dimnjaka često razvijaju veoma brzo. Zatvorite vrata dimnjaka i na taj način spriječite opskrbu kisikom. Ako se u blizini dimnjaka nalaze zapaljivi predmeti, uklonite ih. Osim toga, odmah obavjestite sve sustanare ili susjede jer postoji velika opasnost od nastanka ugljikovog monksida.

U dimnjak ne ulijevajte vodu!
Iznimno je bitno da u dimnjak ne ulijevate vodu. Naime, tijekom požara dimnjaka voda se odmah mjenja u paru te jako poveća svoj volumen. Iz jedne litre vode nastane i do 1700 litara pare, što može dovesti do eksplozije u dimnjaku. Zbog pokušaja gašenja vodom su se srušili već brojni dimnjaci. Najbolje je da pričekate vatrogasce koji su stručno obučeni za gašenje požara.

Dimnjaci nakon požara zahtjevaju temeljiti pregled
Također manji požari dimnjaka često za sobom puste posljedice. Iako vam se možda čini da je na prvi pogled sve u redu, ipak je dimnjak najvjerojatnije oštećen. Nakon požara u dimnjaku morate obavezno nazvati dimnjačara koji će temeljito pregledati cijevi i zidove dimnjaka te prikladno djelovati.

Ne zaboravite, najbolja je prevencija!

(Zvornicki.ba-dimnjaci.eu)

Podijelite nas :