Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika svečano obilježilo 40 godina rada

Podjelom zahvalnica i poklona najzaslužnijim članovima, organizacijama i ljudima koji pomažu rad udruženja, Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika obilježilo je važan jubilej – 40 godina postojanja i aktivnog rada.

Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika svečano obilježilo 40 godina rada

Predsjednik Planinarskog društva „Mladost“ Janko Mikić je, pozdravljajući prisutne, podsjetio da je ovo društvo osnovano 1979. godine kada je grupa radnika Fabrike glinice „Birač“ pokrenula inicijativu o osnivanju ovog društva.

– Najzaslužniji što i sada postoji ovo društvo bili su osnivači Milenko Nedić i Nada Stevanović – rekao je Mikić i dodao da je društvo ubrzo nakon osnivanja imalo više od 200 članova što ga je činilo jednim od najbrojnijih u tadašnjoj BiH.

Ističući da sada društvo broji nešto više od tridesetak članova, Mikić je rekao da se vode aktivnosti na učlanjenju mladih planinara, jer društvo mora da opravda ime koje nosi.

 

– Međutim, teško je razumijeti današnju omladinu koju, čini mi se, više interesuju ove moderne zanimacije, internet, mobitel i slično, nego izleti, druženje, čist vazduh, čista planinska voda, priroda i druge ljepote – rekao je Mikić.

Ističući da je društvo „Mladost“ nakon osnivanja imalo izuzetnu finansijku pomoć Fabrike, Mikić je rekao da su u to vrijeme pravljeni izleti širom Jugoslavije i Evrope, dok su članovi alpinističke sekcije osvajali najviše vrhove Evrope, Afrike, Azije i Amerike.

Mikić je podsjetio da Planinarsko društvo „Mladost“ svake godine, prvog vikenda u novembru, obilježava „Memorijal Milenko Nedić“ kada se ide stazom od Malog Zvornika do Radakove vode u dužini od sedam kilometara.

– Na ovom memorijalu učestvuje veliki broj planinara iz Republike Srpske i Srbije kako bi očuvali uspomenu na legendarnog Nedića, koji je vlastitim sredstvima podigao zgradu u blizini Radakove vode za potrebe planinara i putnika namjernika – rekao je Mikić.

Mikić se zahvalio kompaniji „Alumina“ na pomoći  koju pruža udruženju, kao i Gradskoj upravi Zvornik koja je prepoznala značaj ovog planinarskog društva na očuvanju i zaštiti zvorničke okoline. On je poželio članovima društva da nastave sa aktivnostima na razvijanju plemenite aktivnosti planinara u zaštiti i očuvanju prirode.

Obilježavanju jubileja „Mladosti“  prisustvovali su članovi planinarskih društava iz Vlasenice, Milića, Šekovića, Sokoca, Malog Zvornika i drugih mjesta iz okruženja.

(infobirac.net)

FOTO: M. Lazarević

Podijelite nas :