Starica stradala u požaru paleći korov i nisko rastinje

Policija Republike Srpske evidentirala je juče 11 prijava o požarima na otvorenom u kojima je jedno lice iz Nevesinja izgubilo život i pričinjena značajna materijalna šteta, potvrđeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srpske.

Starica stradala u požaru paleći korov i nisko rastinje
FOTO: Arhiv

Prema podacima policije, nastradala je žena starije dobi, a požar je izbio tokom paljenja korova.

U MUP-u Srpske navode da dobijaju sve veći broj prijava požara na otvorenom i da su i svi koju su juče evidentirani nastali usljed nepažnje prilikom paljenja korova.

“Dva požara ugrozila su visoke šume, izgorjelo je više pomoćnih objekata, 40 sadnica voća, 13 košnica, lagerovani i dijelom ugrađeni pragovi na pruzi i optički kabal na dalekovodu”, istakli su u MUP-u.

Iz MUP-a su ponovo apelovali da građani korov i drugi gorivi materijal prilikom uređenja imanja spaljuju na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati i kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, te da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava požara.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122, a savjet građanima je da nikako sami ne pokušavaju da ugase požar, nego da pozovu pomoć.

“Podsjećamo građane da je paljenje vatre na otvorenom prostoru bez preduzimanja adekvatnih mjera zaštite prekršajno sankcionisano, dok je nesavjesno postupanje prilikom paljenja vatre na otvorenom, odnosno izazivanje požara, obilježje više krivičnih djela – paljevina, izazivanje požara, izazivanje opšte opasnosti, koja su po Krivičnom zakoniku Republike Srpske kažnjiva kaznama zatvora do osam godina, a ukoliko su nastupile teže posljedice po lica i imovinu, i do 12 godina zatvora”, istakli su u MUP-u Srpske.

MUP Republike Srpske će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazavala požare i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

(glassrpske)

Podijelite nas :