Zvornički srednjoškolci s dva projekta na Sajmu turizma u Sloveniji, glasajte za njih putem interneta

S projektima „Turistički potencijali regije Birač“ mentorice Darke Tolj i „Suvenirima o Zvorniku“ mentora Željka Zarića, zvornički SŠC „Petar Kočić“ nastupit će na 16. međunarodnom festivalu turizma, koji organizira Turistički savez Slovenije.

Zvornički srednjoškolci s dva projekta na Sajmu turizma u Sloveniji, glasajte za njih putem interneta

Ovogodišnja tema Festivala je „Suveniri moga kraja“, a prema riječima direktorice škole Biljane Pisić, oni su od 2007. godine prisutni na sajmovima u Sloveniji.

– To je prilika da se kroz vrednovanje projekata vrednuje i rad škole. U Sloveniji je to redovna praksa, koliko imate uspjeha toliko se dobro i rangirate i tako privlačite učenike za upis – rekla je Pisić i dodala da će i ove godine vjerovatno biti jedina škola iz BiH koja će nastupiti na Sajmu.

Ranije je bila i jedna škola iz Banje Luke, odnosno iz Sarajeva, ali se više nisu pojavljivali na Sajmu turizma. To je šteta, pogotovo za ugostiteljske i turističke škole iz velikih centara.

Zvornički srednjoškolci s dva projekta na Sajmu turizma u Sloveniji, glasajte za njih putem interneta

– Nama puno pomaže što imamo školu partnera u Sloveniji, odnosno školu „Srečko Kosovel“ iz Sežane, gdje nam je osiguran boravak te nam je put u Sloveniji mnogo jeftiniji. Sa školom iz Sežane, također od 2007. godine, sarađujemo i oni redovno posjećuju Zvornik, kao i mi njih – navela je Pisić.

Projekt „Turistički potencijali regije Birač“ predstavlja turističku razglednicu regije Birča, otvarajući vrata četiri srednjovjekovna manastira iz 14. i 15. stoljeća, Lovnice, Tavne, Sasa i manastira Svetog Jovana Preteče, kao i vrata jedne od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, u Кušlatu. Projekt „Suvenirima o Zvorniku“ promovira se grad Zvornik putem suvenira.

– Кoristimo suvenire Turističke organizacije grada Zvornika, kao i one koje ćemo sami izraditi sa motivima mosta, rijeke Drine, tvrđave, gradske kapije, manifestacije „Zvorničko ljeto“ – istakli su u školi.

Učenici i profesori koji su radili projekte, odnosno vršili istraživanja, pisali radove i snimali spotove, u Sloveniju putuju 29. januara, a vraćaju se 2. februara.

Možete dati i podršku zvorničkim učenicima glasajući za njihove spotove. Spotovi zvorničkih učenika nalaze se na brojevima 41 i 42 na web stranici Turističke organizacije Slovenije. Potražite brojeve spotova 41 i 42, a koje su uradili zvonički učenici i kliknite na oznaku glasuj, sve to možete pronaći i glasati nakon što  kliknite ovdje!

(Avaz/Zvornicki.ba)

Podijelite nas :