Dom zdravlja Zvornik obilježava međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, ove srijede šetnja podrške

Dom zdravlja Zvornik i Služba porodične medicine trći put po redu obilježavaju Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke pod sloganom „Vrijeme je za tebe“.

Kako je za Osvit radio rekla načelnica Službe porodične medicine,dr Natalija Stević, cilj je da se podigne svjest o značaju ove bolesti i značaju ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja.

“Tokom ružičastog mjeseca, objekat zvorničkog Doma zdravlja krasiće ružičasta boja, kao i ružičasta mašna koja predstavlja podsjetnik na značaj redovnog obavljanja preventivnih pregleda. U srijedu, 2.oktobra na platou ispred Robne kuće u 11 časova planirana je šetnja pod sloganom”Šetnja podrške u borbi protiv karcinoma dojke”. Učesnici će prošetati glavnom gradskom ulicom, nakon čega će simboličnim puštanjem ružičastih balona označiti početak aktivnosti”-kaže Stević.

“Tokom oktobra u Branjevu, Kozluku, Čelopeku, Osmacima, odnosno Capardama biće organizovana predavanja na temu „Znanjem do zdravlja“, kao i besplatni ultrazvučni pregledi dojki. Pregledi se mogu zakazati na brojeve telefona pomenutih ambulanti. Zvorničani koji su registrovani u timovima porodične medicine na području Grada, preglede mogu zakazati na broj telefona 056/210-448.

Inače, rak dojke predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje se registruje oko 2.260.000 oboljelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre više od pola miliona njih”-pojašnjava Stević.

(radio Osvit)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *