DANI OTVORENIH VRATA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI (FOTO)

Danas, 01.10.2024. godine u Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini održana je aktivnost „Dani otvornih vrata“. Ovu aktivnost, koju Tužilaštvo realizuje u saradnji sa OSCE-om i Kancelarijom ombudsmana za djecu Republike Srpske u susret „Dječijoj nedjelji“ danas je posjetilo četrdeset učenika devetog razreda iz četiri osnovne škole sa teritorije grada Bijeljine: JU OŠ „Sveti Sava“, JU OŠ „Knez Ivo od Semberije“, JU OŠ „Vuk Karadžić“ i JU OŠ „Jovan Dučić“.

Prisutni su mogli da čuju obraćanje Glavnog okružnog javnog tužioca Olge Pantić, zatim predavanja okružnog javnog tužioca Bojane Lazarević, zamjenika Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanke Vuković, predstavnika OSCE-a u BiH Amre Hamidović i Stručnog savjetnika – psihologa Ivana Kuča.

DANI OTVORENIH VRATA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI (FOTO)

U četvrtak 03.10.2024. godine očekuje se dolazak još 40 učenika srednjih škola sa teritorije grada Bijeljine JU Gimnazije „Filip Višnjić“, JU Ekonomske škole, JU Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ i JU Poljoprivredne i medicinske škole.

Cilj nam je da skrenemo pažnju javnosti na prava i potrebe djece i ukažemo na odgovornost koju ova institucija ima u zaštiti djece i ostvarivanju njihovih prava, da ukažemo na primjere dobre prakse u ostvarivanju prava djece. Nastojimo rad Tužilaštva učiniti transparentnim i podstaknuti intersektorsku saradnju kako bi se stvarali bolji uslovi najboljeg interesa djece. Ovo je nova aktivnost Tužilaštva za koju smatramo da će doprinjeti poboljšanju položaja djece i ostvarivanju njihovih prava u ovoj regiji.

Učenici se na ovaj način imaju priliku upoznati se sa radom Tužilaštva u dijelu zaštite i ostvarivanja prava djece, načinima podrške koju pružamo svakom djetetu i saradnjom sa drugim institucijama u stvaranju sigurnijeg životnog ambijenta.DANI OTVORENIH VRATA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI (FOTO)

Saradnjom sa Kancelarijom ombudsmana za djecu Republike Srpske, OSCE-om i školama mladima je pružena prilika da se informišu o temama: maloljetnici u dodiru sa zakonom, o ulozi i značaju Institucije Ombudsmana u zaštiti prava djece, o zločinu iz mržnje i podršci koja se pruža djeci i mladima u toku krivičnog postupka. Kroz prezentacije, razgovor, pitanja i obilazak prostorija Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini mladi su se upoznali, informisali, osnažili i stekli posebno iskustvo koje može biti jako korisno u smislu da prenesu drugima, motivišu sebe ili druge da prijave krivično djelo ili svjedoče. Nadamo se i da nekom od mladih ova današnja posjeta Tužilaštvu bude pokretač u izboru svoje buduće profesije, te da nam se jednog dana pridruži u ovoj misiji.

DANI OTVORENIH VRATA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI (FOTO)

Učesnici su spontano iznijeli svoje utiske koji su bili više nego pozitivni. Direktorica JU OŠ „Jovan Dučić“ Bijeljina Branka Mišić smatra da bi bilo korisno da iskustva sa današnje aktivnosti učenici u okviru odjeljenskih zajednica prenesu drugarima iz škole, te pozvala Tužilaštvo da i u buduće organizuje ovakvu vrstu aktivnosti koju je ocijenila kao izuzetno korisnu za mlade.

Ideja Tužilaštva je da ova aktivnost bude u kontinuitetu realizovana te da narednih godina na sličan način ugostimo i najmlađe stanovnike susjednih gradova odnosno opština koje su u nadležnosti ovog Tužilaštva.

DANI OTVORENIH VRATA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI (FOTO)

Sve i da kao rezultat ove naše današnje aktivnosti bude podstaknuta zaštita samo jednog, oštećenog krivičnim djelom, djeteta spasili smo nečiji „cio svijet“

DANI OTVORENIH VRATA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI (FOTO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *