Kandidat za gradonačelnika Zvornika, Velizar Aćimović ponudio rješenje problema deponije otpada u Karakaju (VIDEO)

Kandidat za gradonačelnika Zvornika na predstojećim lokalnim izborima 6.oktobra ove godine Velizar Aćimović ponudio je rješenje dugogodišnjeg problema deponije otpada u Karakaju. Kroz video klip poslao je poruku građanima Zvornik, pogledajte ili pročitajte šta je Aćimović poručio i obećao:

Divlja deponija u Karakaju ne samo da predstavlja prijetnju okolnom ekosistemu, već ugrožava i obližnje izvore vode za piće. Zato je neophodno pozabaviti se ovim problemom. Ova lokacija je dugi niz godina bila deponija bez ikakvog pravilnog upravljanja ili odlaganja. Posljedice toga bile su štetne po lokalni okoliš. Toksični otpad sa deponije prodire u tlo i kontaminira obližnje izvore vode. Osim toga, bilo je i požara koji su zagađivali vazduh. Ovo ne samo da je uticalo na floru i faunu ovog područja, već predstavlja i značajan zdravstveni rizik za ljude koji žive u Karakaju.

Važno je da se lokalna vlast konačno uhvati u koštac sa ovim problemima kako bi se krenulo u projekat sanacije divlje deponije. Ovo uključuje pravilno uklanjanje, odlaganje i čišćenje otpada sa lokacije na ekološki prihvatljiv način.  Ne samo da je ovaj projekat usmjeren na očuvanje naše životne sredine, već ima i direktan uticaj na rijeku Drinu. Rijeka je ključni izvor pitke vode za grad i okolinu. Kontaminacija sa divlje deponije bila je velika prijetnja kvalitetu vode u rijeci. Ali napori da se očuva Drina tu ne završavaju. Neophodno je organizovati redovne akcije čišćenja sa ciljem uklanjanja smeća i otpadaka sa reke i njenih obala. Ovi napori ne samo da poboljšavaju ukupni izgled rijeke, već i štite vodeni svijet i održavaju ravnotežu ekosistema. Provoditi edukaciju i podizati svijest mlađe generacije o značaju zaštite životne sredine.

Škole i lokalne organizacije treba da budu aktivno uključene u organizovanje radionica i edukativnih događaja za promociju ekoloških praksi. To bi moglo rezultirati pozitivnom promjenom razmišljanja zajednice, sa sve više ljudi koji postaju svjesni svojih postupaka i njihovog utjecaja na okoliš. Uostalom, očuvanje rijeke Drine i sanacija divlje deponije u Karakaju nisu samo lokalni problemi, već imaju i regionalni uticaj. Zauzimanjem stava i aktivnim radom za zeleniju i čistiju životnu sredinu, Karakaj bi trebao biti primjer za druge zajednice.

Moramo zapamtiti da će naše današnje akcije odrediti budućnost naše planete. Zato se udružimo i radimo na održivoj budućnosti našeg grada, naše rijeke i svijeta, poručio je Aćimović.

(Predizborni marketing)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *