Iako djeluju jednostavno, često omiljena poslastica hurmašice ne budu onakve kako smo ih zamislili.
Oni iskusniji u pravljenju ove delicije, složili su se da je tajna dobre hurmašice u agdi, mada imaju još nekih trikova da bi one bile savršene.
Među receptima se mogu naći različiti omjeri vode i šećera za agdu kojom se preliju hurmašice, ali sudeći prema iskustvu mnogih jedan kg šećera i jedan litar vode idealna je mjera u koju se dodaje i sok od pola limuna.
Drugu polovinu limuna potrebno je narezati na kriške i to sve zajedno preliti preko hurmašica.
Kada je u pitanju tijesto potrebno je:
2 jajeta
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi te pola praška za pecivo
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem pa u to postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće.
Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež pa slagati hurmašice pleh.
Hurmašice peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Još jedan trik kojim se služe domaćice u pipremi idealnih humašica je da pleh bude nepodmazan, dakle suv.
Agda se priprema tako što se šećer zalije vodom i muti dobro kašikom da se šećer istopi te dodati sok od pola limuna.
Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.