Sedam trikova kako dobiti više paradajza na svakoj stabljici

Domaći paradajz poznat je po posebnom ukusu, naročito kad ga uberemo tik prije jela. Ipak, treba ga znati njegovati kako bi uspijevao i dao najbolje od okusa i mirisa

Ljeto je bogata sezona, stoga mnogi odlaze na plac i svakodnevno pune svoje košare najsvježijim voćem i povrćem. Paradajz je posebno omiljene tokom ljeta, bilo da je narezan sirov ili kuvan u neki umak. Mnogi ga sade u vrtu ili teglicama, a kako bi bolje uspijevao, tu je nekoliko odličnih trikova.

Kako biste maksimalno iskoristili biljku paradajza i uzeli najbolje od njih, bitno je osigurati uspješne usoveza uzgoj i odgovarajuću njegu.

1. Sadnja paradajza na pravo mjesto
Vole toplo vrijeme i puno sunca, zbog čega im je vrhunac vegetacije tokom ljeta. To je i razlog zašto se obično uzgajaju u zemljama kao što su Italija, Španija, Meksiko i Brazil, koja imaju vruću, sunčanu klimu. No, uspješno rastu svuda gdje je sunce, pa i u vašem vrtu. Pobrinite se da ih posadite tamo gdje ima stalne sunčeve svjetlosti tokom dana, idealno 8 sati ili više.

Takođe je važno uzeti u obzir kvalitet tla, kao i razmak i dubinu tla. Sadnice paradajza zahtijevaju dobro drenirajuće tlo umjesto glinenog tla, kako bi se izbjeglo truljenje korijena. Također preferiraju dovoljno prostora između odvojenih sadnica, jer to povećava protok zraka oko biljke i smanjuje rizik od gljivične infekcije.

Sedam trikova kako dobiti više paradajza na svakoj stabljici

Na kraju, biljke rajčice vole puštati svoje korijenje duboko u zemlju, kako bi apsorbirale što više hranjivih materija iz tla. Može izgledati kao da biljka ima samo nekoliko korijena na samom kraju, ali zapravo će imati nekoliko malih vlaknastih dlačica koje rastu duž cijele donje stabljike. Najbolja praksa je zakopati biljku paradajza sve do najnižeg lišća, tako da može rasti najveći broj korijena.

2. Učvrstite ih oko štapa ili konstrukcije
Kao i svaka biljka koja raste visoko, loza paradajza zahtijeva potporu kako bi cvjetala. Ove loze mogu narasti do osam stopa u dužinu, ali će se vući po tlu ako nema stupaca, rešetke ili druge infrastrukture koja ih podržava. To biljku ostavlja izloženom bolestima i bakterijama koje mogu živjeti na površini tla.

Odmah nakon sadnje odaberite štap i postavite ga tik do sadnice. Čineći to odmah, osigurat ćete da kasnije ne oštetite korijenje ispod zemlje. Možete imati štap, rešetku ili kavez, koji je dobar za niže sorte. Koju god potpornu konstrukciju upotrijebili, svakako privežite paradajz uzicom u pravilnim razmacima od otprilike 25 centimetara, tako da biljka ostane uspravna.

Sedam trikova kako dobiti više paradajza na svakoj stabljici

3. Đubrenje s pravim hranjivim materijama
Paradajz je gladna biljka. Iako bi prirodni uslovi tla trebali osigurati dovoljno hranjivih tvari za rast i plodove, možete pomoći tom procesu poboljšanjem kvalitete tla i dodavanjem gnojiva. Više hranjivih materija znači više energije za rast i proizvodnju voća, što će prirodno povećati izdašnost vaše žetve. Za početak, stavite kompost u gredicu s biljkama, to će stvoriti plodno okruženje za vaše biljke. Zatim dodajte đubrivo tokom cijele sezone.

Tri važne hranjive materije za njih su azot, fosfor i kalijum. Azot je posebno važan za rane faze rasta, jer pomaže paradajzu da izraste zdravo lišće. Fosfor doprinosi rastu korijena, cvjetanju i plodonošenju, dok će kalijum održati čvršću i sjajniju opnu ploda paradajza.

Želi ćete osigurati mješavinu sva tri elementa, kako biste bili sigurni da biljka paradajza ima sve što joj je potrebno da napreduje. Idealno bi bilo započeti s đubrenjem s visokim udjelom azotom i prebaciti se na đubrivo s više kalijuma kasnije u fazama rasta. Ovo biljci daje znak da se prestane fokusirati na proizvodnju lišća i počne cvjetati.

4. Malčiranje je obavezno
Slično kao i đubrenje, malčiranje će osigurati vašoj biljci najbolje uslove za rast. Dodavanjem sloja organskog malča oko biljaka paradajza, vrtlari mogu zaštititi vinovu lozu od korova. Malč također stvara koristan gornji sloj na tlu, koji reguliše temperaturu i zadržava vlagu – a pritom i izgleda dobro.

Malč se može kupiti u vrtlarskoj trgovini ili napraviti od nule, koristeći organsku materiju koju možda imate u blizini: pokošenu travu, slamu, nasjeckano lišće i slično. Idealno bi bilo da se stavi u zemlju odmah nakon sadnje i prije zalijevanja, za maksimalan učinak. Ako malčirate prerano u sezoni, mogli biste slučajno pomoći tlu da zadrži nižu temperaturu od željene.

5. Redovno orežite donje lišće
Iako može zvučati neobično, redovno orezivanje biljke zapravo može potaknuti rast i osigurati cjelokupno zdravlje biljke. To je zato što su niže grane i lišće “primamljive” za gljivice i bakterije, koje mogu poprskati površine biljaka kad pada kiša.

Ne zahtijevaju sve biljke paradajza intenzivno orezivanje. Biljke paradajza determinante nazivaju se tako jer rastu do određene visine i zatim prestaju, umjesto da svoju energiju pretvaraju u cvjetanje i plodove. Ovo eliminira potrebu za velikim orezivanjem, osim bolesnog ili oštećenog lišća. Indeterminirane biljke paradajza, međutim, nastavit će rasti uvis i nicati novim granama osim ako se ne upute u drugom smjeru.

Orežite niže grane kako biste oslobodili energiju za rast plodova, dok čupanje cvjetova paradajza može potaknuti razvoj korijena. Pripazite na bilo kakve izdanke koji se mogu pojaviti i svakako ih uklonite kako biste smanjili dodatni vegetativni rast i preusmjerili hranjive materije u plod. I kao i uvijek, odrežite lišće ili grane koje bi mogle izgledati bolesno ili oštećeno.

6. Pomozite svom paradajz u samooprašivanju
Paradajz se po prirodi sam oprašuje, što znači da im za oprašivanje treba samo lagano pomicanje cvjetova. Ovo je dobra vijest za vrtlare jer jednostavan povjetarac može aktivirati oprašivanje, kao i insekti koji dolaze. Oprašivanje je ključno za cvjetanje biljke i uzgoj plodova, tako da će forsiranje ovog koraka imati značajan učinak na količinu proizvedenih plodova paradajza.

Samooprašivanje se može povećati na nekoliko različitih načina. Jedna od mogućnosti je ručno povećati oprašivanje, bilo laganim tresenjem cvjetova ili uporebom nečega poput jedne od najboljih električnih četkica za zube za oponašanje strujanja zraka i vibracija insekata. Ovo je posebno korisno ako postoji visoka vlažnost vazduha zbog koje se polen lijepi za muški dio biljke ili ako su biljke u stakleniku ili na neki drugi način zaštićene od prirodnog povjetarca.

Druga je mogućnost stvarnje ugodnog okruženja za prirodne oprašivače poput pčela. Smanjite upotrebu nepotrebnih pesticida koji mogu ubiti korisne inesekte i razmislite o uzgoju pratećih biljaka koje će privući više oprašivača.

7. Berite rano i često
Ne čekajte predugo da uberete svoj prvi paradajz, čak i ako još ne izgleda tako velika i crvena kako želite. To je zato što kada uberete plodove s paradajza, biljka prima poruku da mora dati više plodova.

Sedam trikova kako dobiti više paradajza na svakoj stabljici

Čineći to rano u sezoni rasta, vrtlari mogu povećati ukupnu proizvodnju u narednim mjesecima. I na kraju – držanje voća na toplom, sunčanom mjestu kao što je kuhinjski prozor omogućuje im nastavak zrenja uz zadržavanje izvrsnog okusa, piše Tom’s Guide.

(agrosavjet.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *