s

U maju se vrijeme polako stabilizuje, obaveze u bašti se gomilaju, pa se često dešava da ne znamo odakle da počnemo. Takođe, nameće se pitanje šta još možemo posaditi ili posijati tokom ovog mjeseca.

Možda mislite da je prekasno za uzgoj omiljenog povrća iz sjemena, ali tople majske temperature čine zemlju savršenom za sjetvu. Toplo i vlažno tlo će da omogući brzo klijanje i rast biljaka. Onih koje želimo, ali i onih koje ne želimo.

Zato je u maju potrebno da se intezivira suzbijanje nastalih korova u povrću koje smo ranije posadili. Takođe, potrebno je da se obavi tretman zaštite povrća od plamenjače i drugih bolesti i da se uradi prihrana.

Visokim biljkama je potrebno obezbijediti potporu. Mogu se koristiti drvene pritke ili razni metalni okrivi. Razne vrste penjačica tokom maja bujaju, te ih treba vezivati baštenskom žicom ili kanapom kako bi se ukrotile i uputile u željeni pravac.

U maju može da se sije kukuruz šećerac, krastavac, pasulj, lubenica, dinja, tikvice i tikve, pasulj i mahunarke. Šargarepa, peršun, celer i paškanat, takođe, mogu da se siju. Ovde treba voditi računa da zemlja bude stalno vlažna, odnosno da se ne isuši površinski sloj zemlje. Biljke neće da niknu, jer će se sa zemljom isušiti i aktivirane klice.

Može da se sadi rasad paradajza, paprike, plavog patlidžana, celera, lubenice i dinje. Najbolje je sadnju obaviti neposredno pred kišu, kada je vrijeme tmurno i oblačno.

Ukoliko su normalne vremenske prilike u maju nam dolazi na berbu salata, spanać i kelj, a počinje da se vadi šargarepa i mladi krompir.

agrosavjet.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *