Bez demanta na tekst: Operacija ”zgrabiti Aluminu i sve ostalo”

Operacija ”zgrabiti Aluminu i sve ostalo” naslov je teksta objavljenog na portalu RTV BNa koji u nastavku prenosimo u potpunosti:

Bez demanta na tekst: Operacija ''zgrabiti Aluminu i sve ostalo''
Zašto se žuri sa preuzimanjem potraživanja Vlade RS, kada u trenutnoj konstelaciji Alumina beleži pozitivne rezultate i ima jasnu projekciju daljeg razvoja? Još više čudi situacija u kojoj se o preuzimanju pregovara sa kompanijom koja nema nikakve reference u ovoj oblasti industrije, niti jasno poreklo kapitala, ukoliko ga uopšte ima.

Posle raskida privatizacije Birača i bekstva ”Litvanskih bandita”, ćerka kompanija Alumina je uz državnu podršku uspela da se podigne iz pepela i postane lokomotiva razvoja, ne samo zvorničke regije, već i šireg privrednog ambijenta u RS.

Zato se sa pravom postavlja pitanje: zašto se žuri sa preuzimanjem potraživanja Vlade RS, kada u trenutnoj konstelaciji Alumina beleži pozitivne rezultate i ima jasnu projekciju daljeg razvoja? Još više čudi situacija u kojoj se o preuzimanju pregovara sa kompanijom koja nema nikakve reference u ovoj oblasti industrije, niti jasno poreklo kapitala, ukoliko ga uopšte ima.

Jasno je da Batagon može da kupi šta god hoće u RS, ukoliko se radi o privatnom sektoru, ukoliko vlasnik hoće to da proda i ako Batagon ima dovoljno finansijskih sredstava. Međutim, Batagon ne bi smeo da preuzme Aluminu, ne samo zato što je najavljeni iznos za preuzimanje manji od mesečnog obrta Alumine, već i zbog strateških privrednih i demografskih interesa RS koji leže na plećima ove fabrike.

Od Alumine u velikoj meri zavise političko-socijalna stabilnost i ekonomsko funkcionisanje ne samo Zvorničke regije, već i RS u celini. U poslovanju Alumine sadržani su interesi desetina i desetina firmi RS, sa egzistencijom više hiljada radnika i članova njihovih porodica. Takođe, uspešnim poslovanjem Alumina obezbeđuje značajna sredstva u državnom budžetu i nizu javnih kompanija RS.

Da li bi to mogao da ostvari Batagon upravljanjem Aluminom? Ko zapravo stoji iza Batagona? Ova kompanija, locirana u švajcarskom Kantonu Cug, dala je ponudu Vladi RS za kupovinu potraživanja Alumine i druge finansijske aranžmane, u ukupnoj vrednosti oko 300 miliona evra. Posle kupovine hotela Bistrica, na redu su potraživanja Alumine. Hajde da se zapitamo, zašto ne najavljeno preuzimanje Pavlović banke, pa onda Alumine i ostalog iz ponude? Redosled je dovoljno indikativan.

Jer, ukoliko Batagon ne kupi Aluminu, pitanje je šta bi onda uopšte mogao da kupi, jer sve ostale akvizicije i finansijske operacije treba da idu iz sedišta Alumine i sredstvima Alumine. Kako je to mudro istakao jedan od ideologa ove operacije, inače bankarski ekspert u RS, trenutno na jednom od rukovodećih mesta u Alumini: ”Alumina ima dovoljno kapaciteta da sama sebe otkupi, potrebno je samo imati pravi papir, ne čak ni novac”.

A Švajcarci nesumnjivo imaju sposobnost da proizvedu ”inicijalni papir”. Onda se on pokrene, kao grudva snega sa vrha brda, i u veštim rukama špekulanata, pretvori u finansijsku lavinu.

To je već viđeni model prekodrinske srpske privatizacije. Obezbediti inicijalna  finansijska sredstva, uključujući ona kriminalnog porekla i podršku važnih državnih funkcionera da se povoljno, i sa nizom potpisanih obećanja, uđe u zdravu i profitabilnu firmu, ili firmu sa atraktivnim lokacijama, zalihama i drugim resursima. Onda se iz njenog rada finansira sve ostalo, uključujući i one koruptivne isplate za nereagovanja države, za nepoštovanje ugovornih obaveza.

Ako može da se obezbedi firma iz ”kredibilnog” inostranstva, kao što su zemlje EU i Švajcarska, tim bolje. Radi se o šemi koju je ”doktorirao”, a kasnije objasnio na sudu, zaštićeni svedok u slučaju Šarić u Srbiji, Mile Jerković. Jedan od linkova o tome:

https://www.krik.rs/jerkovic-brojali-smo-novac-tri-sata/

Pomenuti gospodin zaštićeni svedok je na zadovoljstvo mnogih, uključujući i važne srpske političare, otišao u SAD i ne namerava da se vrati i dalje da svedoči.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:758263-Nema-ni-traga-od-Jerkovica

Ali, stigle su nove snage zainteresovane da preuzmu ulogu školjke za finansijske transakcije i privatizacije. U RS i Srbiji se pojavila švajcarska kompanija Batagon i njen predstavnik Dalibor Matić. Zašto predstavnik? Zato što u registrima firme Batagon u Švajcarskoj nema Dalibora Matića, već se sporadično pojavljuje njegova supruga Slađana Matić. Pošto je Dalibor Matić rodom iz Osmaka, u Zvorničkoj regiji ga ne treba predstavljati.

Dalibor Matić je pre imao u Švajcarskoj firmu MH GROUP, sa kojom je 2010 najavljivao velike projekte u oblasti energetike, vazduhoplovstva i formule.  Javnost nije imala prilke da vidi neki od tih projekata.

U tom periodu bio je šire poznat kao jedan od bivišh momaka Ane Nikolić, odnosno finansijski reprezent Radomira Radulovića u bekstvu.

https://glossy.espreso.rs/poznati/intervju/10568/ekskluzivno-dalibor-matic-dovodi-suprugu-u-beograd-na-rodendan-a

Ovde je na fotografiji iz Sveta Plus, 2. septembar 2010:

http://www.svetplus.com/vesti/3481/dalibor-matic-sa-zenom-na-aninom-rodjendanu

Posle niza estradnih napisa i fotografija, istinoljubivi Dalibor Matić je 2017 godine izjavio da nema nikakve veze sa Anom Nikolić i da se s njom nikad nije upoznao, niti ostvario kontakt.

https://www.alo.rs/vip/estrada/nemam-nikakve-veze-sa-anom-nikolic/108444/vest

Usput je navedeni vlasnik Batagona Dalibor Matić bio u zatvoru u Švajcarskoj zbog finansijskih malverzacija. Srpski mediji su to predstavili na sledeći način:

https://www.svet.rs/vesti/estrada/dalibor-matic-u-zatvoru-zbog-ane-nikolic

Vodeći operativac Batagona za poslove u Srbiji i RS je Dejan Simić, bivši viceguverner uhapšen u čuvenoj aferi ”kofer”. I pored toga što je priveden sa koferom sa 100.000 evra, 2011 bio je oslobođen, opet na zadovoljstvo mnogih, uključujući i važne srpske političare,  i započeo je konsultantsku karijeru.

http://www.rtv.rs/sk/hronika/afera-kofer-simic-i-zagradjanin-oslobodjeni-optuzbe_190631.html

http://www.politika.rs/sr/clanak/395751/Vlasnik-iz-Cuga-kupio-FAS

Bivši predsednik Tomislav Nikolić uzeo je 2017, pored sedam ministara iz spske Vlade, i Dejana Simića u sastav Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

https://www.blic.rs/vesti/politika/sumnjive-biografije-ko-su-kontroverzni-saradnici-tomislava-nikolica/j3g0gfk

Batagon International je u toku 2017 kupio dve firme iz stečaja: FAS u Somboru Miroslava Bogićevića i preduzeće Željka Žunića, Dahlia iz Zemuna. O stanju u FAS-u bilo je reči u prethodnim vestima. Ali, šta je sa stanjem u Švajcarskoj.

Prema Komercijalnom registru švajcarskog Kantona Cug, prijavljena su četiri Batagona na istoj adresi (Kolinplatz 10, 6300 Zug). Za ova dva, koja se pojavljuju u operaciji ”Alumina i sve ostalo”, Batagon International i Batagon Alumina International AG, osnivački kapital je po 100.000 franaka.

Kao ovlašćena lica pojavljuje se nekoliko Švajcaraca. Jedan od njih je autorizovani agent i potpisnik firmi Thomas Huber, koji obavlja poslove pred švajcarskim vlastima i prisutan je od početka u svim poduhvatima Batagona. On je pravno-finansijski tehnokrata kao i Dejan Simić.

https://www.moneyhouse.ch/de/person/huber-thomas-arthur-27688639401

A tu je druga osoba, Christoph Bingisser, čija uža oblast su finansije.

https://zg.chregister.ch/cr-portal/auszug/auszug.xhtml?uid=CHE-163.022.605&amt=ZG&loeschung=

Vladi RS nije čudno što se ispred Batagona pojavljuju Dalibor Matić i Dejan Simić, niti su postavili pitanje porekla najavljenih više stotina miliona. Budžetski deficit ne bi smeo da bude razlog za odsustvo kritičkog pristupa i prihvatanje svakakvih obećanja kao realnih.

Reagujući na niz upozorenja o privrednoj i demografskoj katastrofi koju bi moglo da izazove preuzimanje Alumine, posebno onih upozorenja i navedenih činjenica u vijestima RTV BN, koja su pobudila širu reakciju, Premijer Višković je 8. februara 2019, ponovio najavu prodaje Alumine, objašnjavajući poziciju Vlade i obećavajući zaštitu interesa RS.

Vest glasi:

”BiH, BIZNIS, NAJNOVIJE, VIJESTI, ZVORNIK

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da će se Vlada Srpske u potpunosti držati donijetih zaključaka u vezi sa prodajom svojih potraživanja u zvorničkoj Fabrici glinice “Birač” i da će ih prodati samo onoj kompaniji koja prihvati te zaključke. Višković je istakao da su neki od tih zaključaka da novi vlasnik ne može da otuđi ili proda zvornički gigant u narednih 10 godina, da ne može da otpušta radnike, da je spreman da uloži 50 miliona evra, da mora da ispoštuje sve ugovore sa dobavljačima i po pitanju rude i ostalih sirovina, kao i da u narednih nekoliko godina riješi branu crvenog mulja koja potencijalno može da bude opasnost, te da se obaveže da će da ulaže u putnu infrastrukturu na bazi kredita, u bankarski sektor i turizam.

”Ako ti zaključci budu prihvaćeni, idemo u realizaciju. Mi smo poslali kompaniji ‘Batagon’ memorandum o poslovnoj saradnji, a oni ako prihvate zaključke – idemo u pregovore o prodaji potraživanja Vlade Srpske”, naveo je Višković.

On je, kako prenosi Srna, istakao da je upoznat da je “Batagon” kupio hotel “Bistrica” na Jahorini i da je zainteresovan za kupovinu Pavlović banke.”

http://zvornicki.ba/premijer-viskovic-najavio-prodaju-alumine/

Predsjednicu RS Željku Cvijanović je verovatno više zabrinula najava demografske katastrofe.  Ona je, istog dana 8. februara 2019, održala pripremni sastanak za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske sa resornim ministrima i istaknutim stručnjacima u oblasti demografske politike. Pozivajući na demografsku obnovu RS, istakla je ”opredijeljenost institucija Republike Srpske na unapređenju i stvaranju što boljeg ekonomskog i privrednog, ali i politički stabilnog ambijenta koji bi omogućio siguran život za građane Republike”.

https://www.rtvbn.com/3940020/ciljdemografska-obnova-srpske-

Batagon nije bio prisutan na sastanku, iako se njegov nemerljivi doprinos na tom planu tek očekuje. Prema navodima Rajka Dukića, Predsednika kompanije Boksit, iz njegovog ”Otvorenog pisma” najvišim državnim funkcionerima RS, Dalibor Matić preti otpuštanjem 700 radnika Alumine, kao i ugrožavanjem 750 zaposlenih kompanije Boksit u Milićima, najavljenim uvozom boksita iz Gvineje i drugim postupcima.

https://novitetinovosti.blogspot.com/2018/12/predsjednik-kompanije-boksit-rajko_97.html

Ukoliko Batagon preuzme upravljanje Aluminom, Zvorničkoj regiji demografski bum ne gine. Za koju godinu mogla bi da se očekuje i velika zahvalnost građana Zvornika rukovodstvu RS, kao na primer:

”Zahvaljujući predsjednici Željki Cvijanović i Vladi RS, moja porodica i ja sada živimo u uređenoj državi, sa dobrim platama i obrazovanjem za decu. Pozdrav od Marka iz Kopenhagena”.

U tom slučaju demografski bum istočnog dela RS, ali i šire, može da se očekuje jedino u Danskoj, Nemačkoj, Švedskoj…

(BN)

Pročitaj i ovo...
Loading...