BH Pošta pojasnila zašto naplaćuje naknadu za carinski pregled od 8,50 KM

Pitanje naplate naknade za carinski pregled koje pošte naplaćuju od građana ponovo je aktualizirano nakon odgovora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Šta se to zapravo naplaćuje i na osnovu kojeg propisa za Klix.ba pojasnili su i iz BH Pošte.


Na naš upit iz JP BH Pošte kazali su da li pošiljka koja je podnesena na carinski pregled podliježe ili ne podliježe naplati carine ili PDV-a (vrijednosno, sadržajno ili na drugi način) odlučuje carinski službenik u carinskoj ispostavi primjenjujući propise Uputstva o carinskom postupku u poštanskom prometu i objavljenog od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH (Službeni glasnik BiH, br. 57/09) i odredbama Uputstva o izmjenama i dopunama uputstva o carinskom postupku u poštanskom prometu (Službeni glasnik BiH, br. 22/17).

“U skladu sa Cjenovnikom usluga ‘JP BH Pošta’ d.o.o. Sarajevo (nomenklaturni broj 5.3.6. i 5.3.7.) iznos za podnošenje pošiljke na carinski pregled zavisi od vrste pošiljke (pismo, paket, EMS i ‘M’ vreća), pa ne postoji jedinstvena cijena od 8,50 KM po pregledu, a što je regulisano navedenim Cjenovnikom”, odgovorili su.

UIO je po ovom pitanju odgovorio na zastupničko pitanje Saše Magazinovića kazavši da državni carinski propisi ne propisuju obračun i naplatu ove naknade, a “da prema informacijama Sektora za carine u UIO, naknada nazvana ‘carinski pregled’ na koju se potrošači žale je naknada koju naplaćuju i prihoduju javni poštanski operateri u BiH, u skladu sa svojim cjenovnicima”.

Source Klix
Pročitaj i ovo...
Loading...