BiH ponovo zadužuje građane kod MMF-a, ne zna se koliko i za šta?

0

,,Bosna i Hercegovina je lak plijen za međunarodne kreditore i sa istoka i sa zapada”, tvrdi ekonomski analitičar Svetlana Cenić i dodaje:

,,Dok je ovaca biće i vune”.

Cenić ironično kaže da je ostarila uz pisma namjere i uslove iz tih pisma koje neko drugi piše a naši političari samo potpisuju.

,,Imali smo razne investicione cikluse i reforme koje su uvijek dolazile iz vana a ni jedna nije završena.Bojim se da će rezltat i sada biti neki novi nameti neke nove akcize.Naći će oni već nešto da oporezuju,neoženje,neudate,razvedene, uvešće akcize na vazduh”, upozorava Cenić.

Ekonomski analitičar Slaviša Raković podsjeća da svaki kredit MMF uslovljava reformama. Tvrdi da su naši političari nesposobni da provedu reforme.

,,Zato nam nerjetko sredstava propadaju,a dokaz je i poslednji kredit MMF-a koji je bio namjenjen lokalnim zajednicama za saniranje posledica epidemije virusa korona”, kaže Raković i navodi da taj novac nije podjeljen lokalnim zajednicama po utvrđenim kriterijima i pravilima već su na snazi bile partijske manipulacije.

,,Država je privatizovana i sve se radi van zakonskih okvira. Mi nismo u stanju da iskoristimo na pravi način inostrana sredstava”, tvrdi Raković i podsjeća da BiH, odnosno entiteti, godišnje plaćaju 4-5 miliona dodatnih kamata na sredstava koja nisu povučena.

Za Rakovića je pogubna praksa vlasti u BiH da podižu nove kredite kako bi vraćali stare.

,,Cilj im je samo što duži rok kako aktuelna politička garnitura ne bi razmišljala o vraćanju tih kredita. Cilj takve ekonomske politike je održavanje postojećeh odnosa. Mi već dvije decenije nismo napravili nikakav ekonomski pomak. U BiH raste samo nivo bezobrazluka,kršenja zakona i nivo korupcije”, tvrdi Raković.

I ekonomski analitičar Svetlana Cenić smatra da jednog dana u BiH neće imati ko da vraća kredite.

,,Besmisleno je više komentarisati kao se ponižava privreda, kako je na sceni odsustvo razmišljanja, a sve više prisustvo bahatosti, gluposti i bezorazluka”, tvrdi Cenić i dodaje da ljudi u BiH samo čekaju da se nakon korone otvore granice.

,,Imaćemo stampedo preko granice. Radnici odlaze i zato kažem da neće imati ko da vraća kredite a onda će ti strani kreditori da kažu ko vam je kriv što ne znate da vodite ekonomsku politiku”.

Zbog, kako kaže Cenić, nakaradne vlasti, BiH će doći u poziciju Grčke koja je da bi vratila kredite MMF-a smanjivala plate i penzije i otpuštala radnike, ili ćemo biti u sitaciji da kao većina amerikanaca čitav život radimo da otplatimo studentski kredit.

,,Vlast i finsijski sektor nikada ne snose posledice loše ekonomske politike već građani”, upozorava ekonomski analitičar Svetlana Cenić.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...