Vrtni čubar je začinska biljka iz porodice usnatica, a često je ljudi zamijene s njenim srodnim vrstama. Sije se u aprilu, koristi se u kulinarstvu i medicini, a odlično djeluje i u borbi s lisnim vašima.

Runner pole and Savory harvest in garden

Vrtni čubar (Satureja hortensis) je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka iz porodice usnatica. Raste na području jugoistočne Europe i zapadne Azije, a na području Sredozemlja ga nalazimo kao samoniklu biljku na kršnim i sunčanim planinskim obroncima. Takođe raste i uz puteve i pruge, ali na kamenitim mjestima.

Odlikuje se ravnom i vrlo razgranatom stabljikom grmolikog oblika. Ima uske i duguljaste listove, a ispod njih se razvijaju sitni cvjetovi. Biljka naraste u visinu od 30 do 40 cm.

Srodne vrste
Često se miješa s primorskim čubrom (Satureja montana) ili s pravim vrijeskom (Calluna vulgaris) jer se za sve ove biljke koriste nazivi vrtni ili primorski vrijesak. Smatra se da su sve tri vrste sličnog sastava i djelovanja.

Uzgojite povrće i začinsko bilje na balkonu

Prilikom kupovine sjemena i sadnog materijala, biljaka u saksijama kao i svježeg ili sušenog začina pojedinih vrsta, svakako provjerite botanički, odnosno latinski naziv kako biste znali o kojoj se tačno vrsti radi.

Sije se u aprilu u dobro drenirano tlo
U vrtu se uzgaja kao začinska biljka koja je već pomalo i zaboravljena u našim krajevima. Sjeme se sije u proljeće, najčešće u aprilu direktno u tlo koje mora biti dobro drenirano. Najbolje mu odgovara zemljište neutralne ili slabo kisele pH rekacije. Može se sijati na više mjesta u vrtu ili na gredice. Posijte ga uz mahune ili grah te luk. Poboljšava rast i ukus povrća.

Sporo klija pa vas ne mora brinuti da sjetva nije uspjela. Odgovaraju mu mjesta s puno sunca i toplote, a kad jednom naraste, otporan je i vrlo dobro podnosi sušu, ali i hladnoću. Treba izbjegavati saditi ga u sjeni i područja koja su izložena vjetru. Za vrijeme vrlo sušnih perioda ipak zahtijeva obilnije zalijevanje.

Najbolji predusjevi mahunarke
Najbolje je prije njega sijati mahunarke poput boba i graška, zatim okopavine i strne žitarice. On je veoma pogodan kao predusjev za uzgoj ostalog povrća i drugog bilja jer tlo ostavlja u rastersitom stanju i čisto od korova, a i koristan je u vrtu jer spriječava pojavu lisnih vaši.

Začinsko bilje i povrće – dobri susjedi u bašči

Koristi se kao zamjena za biber
Najčešće se koriste vršni dijelovi, ali se može koristiti i cijela biljka. Bere se prije ili za vrijeme cvjetanje, a za sušenje je najjednostavniji način odrezati stabljiku tik iznad tla, povezati u snop i sušiti obješenu na suhom, tamnom i prozračnom mjestu. Kada se osuši, sitno se isjecka i može se koristiti kao začin.

Čubar se dodaje u različita jela, a svojim ljutkastim ukusom podsjeća na biber. Manje iritantno djeluje na sluznicu želuca i crijeva pa je zdraviji od njega. Mirisom podsjeća na origano, timijan i majčinu dušicu. Njegovo bitno svojstvo je da djeluje protiv nadutosti pa se dodaje u jela od graha, boba, graška i mahuna.

Koristi se i kao čaj koji dobro djeluje na probavni sistem. Blagotvoran je u liječenju proljeva, kod želučanih i crijevnih grčeva, a dobar je i za dijabetičare.
(Agroklub)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *