Rigorozne dijete “pale” samo na kratkoročne staze, a nakon prestanka držanja strogog režima prehrane kilogrami se vraćaju munjevitom brzinom.
Štaviše, vrlo lako natući ćete više kilograma nego što ste imali prije držanja dijete. Da bi se uspješno promijenile životne navike, potrebno je ponašati se na određeni način barem 21 dan. Upravo zato brojne su “dijete” organizirane u periodu od tri tjedna kako bi se tijelo i um navikli na novi način prehrane.
Dijete od 21 dan funkcioniraju na principu prehrane koja je u kalorijskom smislu ograničena. Ovisno o tome koliko kilograma imate i do koje kilaže želite doći, planovi prehrane vrte se u kategorijama od 1200 do 1500 kalorija, od 1500 do 1800 kalorija te od 1800 do 2100 kalorija.
Tijekom dana jede se šest manjih obroka otprilike svaka tri sata. Naglasak se stavlja na neprocesirane cjelovite namirnice poput bjelančevina, vitamina i minerala te se smanjuje unos ugljikohidrata.
Dopuštena je čak i konzumacija slatkih zalogaja, a s obzirom na to da se jede manje kalorija nego što je to uobičajeno, kilogrami se tope čak i bez vježbanja. Dakako, redovita fizička aktivnost ne bi se trebala izbjegavati, a rezultati će biti još bolji ako u svakodnevnu rutinu uvrstite žustru šetnju, vožnju bicikla, odlazak u teretanu ili koji drugi vid razgibavanja.
Osnovna je ideja usvojiti nove prehrambene navike te se priviknuti na zdraviji način življenja, koji će s vremenom donijeti i vidljive rezultate u ogledalu.
Primjer jelovnika od 1200 do 1500 kalorija:
Doručak u 9 h: 2 kuhana jaja, mali muffin od zobenih pahuljica, banane i borovnica (koji ste sami ispekli)
Međuobrok u 11 h: 2 čajne žličice maslaca od kikirikija s 1 kriškom rižinih krekera
Ručak u 13 h: salata sastavljena od 115 grama kuhane piletine, 150 grama rajčice, 50 grama svježe paprike, 100 grama zelene salate, žlica ulja i octa
Međuobrok 2 u 15 h: 12 badema
Večera u 18 h: 150 grama mljevenog mesa s pečenom tikvicom, 1 voćka za desert
Međuobrok 3 u 20 h: mala zdjela pečenih kokica.
Primjer jelovnika od 1800 do 2100 kalorija:
Doručak u 9 h: 100 graha zobene kaše, 3 čajne žličice maslaca od badema, 200 grama svježeg bobičastog voća
Međuobrok1 u 11 h: jedna kriška integralnog kruha s četvrtinom avokada i 50 grama cherry rajčica
Ručak u 13 h: 230 grama mljevene puretine sa 100 grama cherry rajčica, 50 grama luka, 50 grama naribanog zelja, 50 grama paprike, žlica ulja i octa
Međuobrok 2 u 15 h: 1 krastavac sa 150 ml niskokaloričnog grčkog jogurta
Večera u 18 h: 200 grama odreska, 100 grama kuhanog krumpira s jednom žlicom maslinova ulja, 150 grama kuhanih mahuna i 50 grama pirjanih gljiva
Međuobrok 3 u 20 sati: jedna srednje velika banana.