Džemat Kozluk među najvrijednijim u BiH u prikupljanju sadekatu-l-fitra (pomoći ugroženim) i zekata
Kozlučki imam Ahmed ef.Memić među pozvanim na Prijem

Vrijedni muslimani Kozluka i ove su godine, kao i ranijih odazvali se velikom broju humanitrnih akcija. Posebno su se istakli prilikom skupljanja brašna za narod Sirije kada su u kratkom vremenu prikupili oko sedam tona brašna. Islamska zajednica svake godine od svih muslimana dobija novčana sredstva kroz prikupljanje sadekatu-l-fitra i zekata, prikupljena sredstva se koriste u humanitarne i razvojne svrhe . Veliki broj muslimana u BiH učestvuje u ovim aktivnostima, ali ima onih koji to i ne rade. Kozluk i zajednica muslimana u ovom mjestu tradicionalno se ističu svojim dobročinstvom. Dokaz tome su i priznanje koje je dodijeljeno na nedavnim susretima za najbolje džemate u sjeveroistočnoj Bosni.

Muftijstvo tuzlansko i Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizirali su susret s imamima džemata s područja Muftiluka tuzlanskog koji su postigli najbolje rezultate u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 2016. godini. Ovaj susret, na kojem su dodijeljena i priznanja, održan je u srijedu 8. marta ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Džemat Kozluk među najvrijednijim u BiH u prikupljanju sadekatu-l-fitra (pomoći ugroženim) i zekata

U svome obraćanju muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović čestitao je imamima na postignutim rezultatima, te istakao značaj zekata kao ibadeta. Naglasio je i važnost vizije koju su imali naši alimi kada su ustanovili ovakav način prikupljanja zekata na ovim prostorima. Posebno je značajna uloga Bejtu-l-mala u finansiranju Fonda za pomoć džematima u RS-u, te stipendiranju učenika i studenata u mjestima povratka muslimana.

Elnur Salihović, šef Ureda za zekat, u svome obraćanju govorio je o historijatu i važnosti organiziranog prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra. Naglasio je kako je Islamska zajednica u BiH primjer drugim muslimanskim narodima kad je riječ o izvršavanju ovog šarta islama kao i uspostavljanju zajedničkog sistema prikupljanja zekata. Salihović je istakao da se veliki dio prikupljenih sredstava vraća u naše džemate na različite načine.

Susretu je prisustvovao i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić koji se imamima zahvalio na njihovom predanom radu, te istakao da se putem zekata, sadekatu-l-fitra i zekata na poljoprivredne proizvode podržava i rad obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na kraju ovoga susreta uručena su priznanja džematima za ostvareni uspjeh u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u 2016. godini. Priznanja su dodijeljena sljedećim džematima: Čaršijska džamija (Banovići), Janjari (Bijeljina), Azizija džamija (B. Šamac), Čaršijska džamija (Bratunac), Čaršijska džamija (Gornja Tuzla), Čaršijska džamija (Čelić), Toke-Ćuste (Gradačac), Bijela džamija (Gračanica), Džedid džamija (Janja), Memići-Centar (Kalesija), Kuršumlija (Kladanj), Azizija džamija (Orašje), Čaršijska džamija (Odžak), Modrički Lug (Modriča), Devetak (Puračić), Čaršijska džamija (Srebrenica), Špionica (Srebrenik), Jasikovac (Teočak), Džamija Kralj Abdullah (Tuzla), Hajrija džamija (Vlasenica), Kozluk (Zvornik) i Gračanica (Živinice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *