Jagode u Konjević Polju rodile u novembru (FOTO)

Prema statističkim mjerenjima, ovo je najtopliji oktobar u poslednjih stotinu godina. Pojedino voće je olistalo i procvjetalo, a jagode su počele da se “crvene” i kako stvari stoje, jagode bi mogle dočekati pravu berbu na plantaži poljoprivredne zadruge “Agrofood” u Konjević Polju u toku mjeseca novembra.

Plantaža OPZ “Agrofood” nalazi se u Konjević Polju, na ovoj plantaži ima i površina oko jednog hekatara koja je prekrivena plastenicima i staklenikom, a u nekoliko plastenika nalaze se zasadi jagode. Јagoda, koja bi u ovom periodu trebalo da miruje, ona sada cvjeta i daje plodove, rekao je direktor OPZ “Agrofood” Senad Omerović. OPZ “Agrofood” u Konjević Polju proizvodi voće i povrće po principu organskog uzgoja, a posjeduje i “OK” certifikat koji potvrđuje da su proizvodi iz ovog dijela Podrinja organski proizvedeni.

Jagode u Konjević Polju rodile u novembru (FOTO)
FOTO: Snimljeno na OPZ “Agrfood” Konjević Polje u jednom od plastenika gdje se uzgaja jagoda

Prema riječima Omerovića, jagoda jeste tzv. stalnorađajuće sorte koja daje plodove tokom cijele godine, ali ipak i kod ove sorte većina roda se ubere u mjesecu maju, dok u kasnijim mjesecima ima plodova jagode, ali toliko da se okusi i pojede, odnono poslije velike berbe u maju, manje berbe se mogu očekivati u septembru, početkom oktobra, ali onda obično do proljeća sljedi mirovanje.

Ova topla godina i iznadprosječna temperatura u oktobru doprinijeli su tome da se jagode u Konjević Polju beru i u novembru, a moglo bi biti i berbe u drugoj polovini ovog mjeseca, te da berba potraje sve do velikog mraza i temperatura ispod -5 stepeni celzijusa.

Ukoliko ne bude jakih mrazova i pada temperature ispod minus pet stepeni, mi bi naše jagode mogli isporučiti u market kompanije “Bingo” koji je smješten u City centar Tuzla gdje se redovno i svakog ponedjeljka dostavlja svježe ubrano i organski uzgojeno voće i povrće sa plantaže u Konjević Polju, rekao je direktor OPZ “Agroofd” Senad Omerović za portal Zvornicki.ba.

Jagode u Konjević Polju rodile u novembru (FOTO)
FOTO: Uskoro na policama marketa “Bingo” u BCC Tuzla (pod uslovom da temperature ostanu iste u narednim danima)

Prema narodnom vjerovanju procvjetalo voće u jesen nagovještava oštru i dugu zimu.

U jednom od plastenika ovih dana je prvi put od osnivanja zadruge počela berba đumbira. Prema pravilima uzgoja organske proizvodnje u Konjević Polju su uzgojeni i prvi kilogrami đumbira.

Jagode u Konjević Polju rodile u novembru (FOTO)
Đumbir u Konjević Polju snimljen 1.novembra 2023.g.

(Zvornicki.ba)

1 thought on “Jagode u Konjević Polju beru se i u novembru (FOTO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *