Kako jesti zdravo i domaće u BiH?
Sve više ljudi u Bosni i Hercegovini postavlja pitanje: Kako se hraniti zdravo, a istovremeno koristiti domaće proizvode?

U vremenu kada je tržište preplavljeno uvezenom hranom, sve češće se vraćamo domaćim, sezonskim i prirodnim namirnicama. U ovom tekstu donosimo praktične savjete i inspiraciju za zdravu ishranu baziranu na bogatstvu domaćih proizvoda.
- Svježina i nutritivna vrijednost: Lokalno voće, povrće, mliječni proizvodi i meso često su svježiji i bogatiji nutrijentima jer ne prolaze dug transport.
- Manje pesticida i aditiva: Mali proizvođači obično koriste manje hemikalija, što znači zdravije namirnice.
- Sezonska hrana: Konzumiranjem hrane u skladu sa sezonom, organizam dobija upravo ono što mu je u tom periodu potrebno.
Najbolji lokalni proizvodi u BiH
- Voće i povrće: Jabuke iz Goražda, kruške iz Gradačca, maline iz Krajine, krompir iz Glamoča, paradajz i paprika iz Hercegovine.
- Mliječni proizvodi: Livanjski sir, kajmak iz Travnika, domaće mlijeko iz manjih gazdinstava.
- Meso i riba: Janjetina iz Hercegovine, pastrmka iz rijeka i jezera, domaće pileće meso.
- Med i orašasti plodovi: Med iz Konjica i Tešnja, orasi i lješnjaci iz Posavine.
Savjeti za prelazak na zdravu ishranu
- Planirajte obroke unaprijed: Kupujte samo ono što vam treba i birajte sezonske namirnice.
- Kupujte od lokalnih proizvođača: Pijace, mali dućani i direktni proizvođači su najbolji izbor.
- Kuhajte kod kuće: Na taj način imate kontrolu nad sastojcima i načinom pripreme.
- Smanjite unos industrijski prerađene hrane: Izbjegavajte konzerviranu i previše obrađenu hranu.
Prijedlog dnevnog jelovnika sa domaćim proizvodima
Doručak: Zobena kaša sa domaćim medom i orasima, jogurt.
Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja
Ručak: Grilovana pastrmka sa salatom od sezonskog povrća, integralni hljeb.
Večera: Domaći sir i kajmak, svježe povrće, kompot od jabuka.
Užine: Svježe voće, orašasti plodovi.
Mala promjena – veliki efekat
Birajući lokalno i sezonsko, ne samo da unapređujete svoje zdravlje već i pomažete lokalnoj ekonomiji. Zdrava ishrana nije luksuz, već jednostavan i održiv izbor. Vrijeme je da zdravlje stavimo na tanjir!
Salata od svježeg povrća sa domaćim sirom i orasima
Sastojci:
- 2 svježa paradajza (najbolje domaći ili sezonski)
- 1 svježa krastavica
- 1 glavica crvenog luka (po želji)
- 100 g domaćeg sira (Livanjski, Travnički, ili svježi kravlji sir)
- Šaka oraha (prethodno lagano preprženih)
- Maslinovo ulje ili domaće suncokretovo ulje
- Sok od pola limuna ili domaći jabukov sirće
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju
Priprema:
- Povrće operite i narežite: paradajz na kriške, krastavicu na kolutove, luk na tanke trakice.
- Sir izmrvite na veće komade i lagano dodajte povrću.
- Orahe lagano prepržite na suhoj tavi, pa ih grubo nasjeckajte i dodajte u salatu.
- U posebnoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok (ili jabukovo sirće), so i biber.
- Prelijte salatu preljevom i lagano promiješajte.
- Ukrasite svježim peršunom ili bosiljkom i poslužite odmah.
Savjet:
- Ako želite dodatnu svježinu, možete dodati mladu papriku ili rotkvice.
- Salata odlično ide uz grilovanu ribu, piletinu ili kao samostalno lagano jelo.