Reklamni prostor
Ljepota i zdravljeNajnovijePoljoprivreda

Orezivanje smokve: Vrijeme i tehnike za optimalan rast

×

Orezivanje smokve: Vrijeme i tehnike za optimalan rast

Share this article
Orezivanje smokve: Vrijeme i tehnike za optimalan rast

Orezivanje smokve (Ficus carica) je važan agrotehnički postupak koji direktno utiče na zdravlje drveta i kvalitet plodova. Pravilno orezivanje može poboljÅ”ati oblik stabla, povećati prinos i olakÅ”ati berbu. Ovaj proces je najbolje izvesti u određenim vremenskim periodima, uzimajući u obzir specifičnosti ove biljke.

Kada orezivati smokvu?

  1. Zimsko orezivanje: Orezivanje smokava se najčeŔće obavlja tokom zime, nakon Å”to liŔće opadne, ali prije nego Å”to počnu proljećni sokovi. Idealno vrijeme za orezivanje je između decembra i februara, kada su stabla u periodu mirovanja. Ovim postupkom možete oblikovati kroÅ”nju, ukloniti oÅ”tećene ili bolesne grane, kao i smanjiti gustinu kroÅ”nje.
  2. Proljećno orezivanje: Proljećno orezivanje se preporučuje za fine prilagodbe, kao Å”to su uklanjanje izdanaka koji su se pojavili tokom zime ili proljeća. Ovaj postupak je posebno koristan za podsticanje rasta mladih grana koje će donositi plodove.

Kako pravilno orezivati smokvu?

  1. Priprema: Prije nego Å”to počnete sa orezivanjem, pripremite oÅ”tar voćarski nož ili makaze, kao i sredstva za dezinfekciju alata kako biste spriječili prenos bolesti.
  2. Oblikovanje stabla: Smokve se obično orezuju u obliku otvorene kroÅ”nje, Å”to omogućava dobru cirkulaciju vazduha i sunčevu svjetlost. Uklonite grane koje rastu unutra kroÅ”nje kako biste spriječili gužvu i omogućili bolji razvoj zdravih grana.orezivanje smokveFoto izvor: abeceda rezidbe
  3. Uklanjanje oÅ”tećenih grana: Pregledajte stablo i uklonite sve oÅ”tećene, bolesne ili suve grane. To će pomoći u sprječavanju Å”irenja bolesti i omogućiti zdravijem rastu.
  4. Skraćivanje izdanaka: Ako su grane predugačke, skratite ih za trećinu do polovine dužine. Ovo će podstaknuti razvoj novih izdanaka koji će donositi plodove.
  5. Zatvaranje rana: Nakon orezivanja, na mjestima gde su uklonjene grane, nanesite zaŔtitnu masu (kalemarski vosak ili specijalne preparate) kako biste spriječili prodor patogena.

Prednosti orezivanja smokve

  • Povećanje prinosa: Pravilno orezivanje poboljÅ”ava kvalitet i količinu plodova.
  • Zdravije stablo: Uklanjanjem oÅ”tećenih grana smanjuje se rizik od bolesti.
  • OlakÅ”ana berba: Uređena kroÅ”nja omogućava lakÅ”i pristup plodovima tokom berbe.

Zaključak

Orezivanje smokve je nezaobilazan dio brige o ovom plodu, a pravilno izvođenje ovog postupka može značajno uticati na zdravlje biljke i kvalitet plodova. Ako se orezivanje obavlja u pravom trenutku i na odgovarajući način, smokve će biti zdrave i plodonosne, pružajući vam ukusne plodove tokom ljetnjih meseci.

(agrosavet.com)
Example 300250

Odgovori