Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu, ujedno i jedini unutrašnji organ koji može da se regeneriše. Obavlja niz važnih metaboličkih funkcija, a štiti nas i od brojnih toksina. Zbog toga je važno da brinemo o njenom zdravlju, međutim, u tom kontekstu postoje brojne zablude. Jedna od zabluda je da jetra voli jabuke. Iako je riječ o nesumnjivo zdravom voću bogatom vlaknima, vitaminima i antioksidantima, značaj jabuka za zdravlje jetre može da bude prenaglašen. Jabuke zdušno preporučuju svi nutricionisti i ljekari, međutim, ovo voće sadrži ugljene hidrate, glukozu i fruktozu, a upravo tu leži opasnost. Naime, ako se konzumiraju u velikim količinama, ovo posljednje može da dovede do bolesti kao što je masna jetra (nealkoholna). – Na primjer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza – rekla je nutricionistkinja Eli Kriger. Ona kaže da je ovaj problem moguće izbjeći ako povedete računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Preporuka je da jabuke jedete u prepodnevnim časovima, kada je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i kada organizam razlaže glukozu i fruktozu. Nutricionistkinja je objasnila i da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. Naime, kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam, ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre. Način da se ovo spreči i na neki način neutrališe negativno svojstvo jeste da se ovo voće konzumira sa drugom hranom, proteini će, na primer, pomoći da se spriječi oboljenje jetre. Dakle, iako su jabuke zdrava namirnica kada se konzumiraju umjereno u sklopu uravnotežene ishrane, važno je oslanjati se i na naučne dokaze i cjelovite prehrambene strategije kada se brinemo o zdravlju jetre. To zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje raznoliku ishranu bogatu antioksidansima, pravilnu hidrataciju, adekvatan unos proteina i zdrav način života.

Zdrava ishrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti holesterola, a dvije vrste voća su vam najbolji saveznici na tom putu.

Ako imate povišen holesterol, postoje namirnice koje bi trebalo da pojačate u svakodnevnoj ishrani jer će pomoći da spustite holesterol na prirodan način.

Zdrava ishrana prvi je korak ka održavanju normalnih vrijednosti holesterola, a dvije vrste voća su vam najbolji saveznici na tom putu!

Prve su jabuke, jedna od najboljih namirnica koje snižavaju holesterol. Jabuke sadrže vlakna, konkretno rastvorljivo vlakno pektin, koje spušta LDL ili “loši” holesterol.

Kako deluje pektin? On sprječava da tijelo apsorbuje previše holesterola i prebaci ga u krvotok, gdje će se on dalje taložiti na zidovima krvnih sudova. I to nije sve – od svih namirnica koje sadrže pektin, jabuke su “pobjednik” jer tijelo pektin iz njih koristi na najbolji način.

Ali postoji još jedno voće za koje nikada ne biste rekli da pomaže da spustite holesterol na prirodan način. U pitanju je avokado, odličan izvor zdravih masti.

“Harvard helt” prenosi da zdrave masnoće u ishrani mogu dobro da zamijene one nezdravije, zbog čega će nivo holesterola biti smanjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *