Nektarine pripadaju porodici ruža (lat. Rosaceae), baš kao i breskve, kruške, kajsije i šljive.
Vrlo su slične breskvama, kako izgledom i okusom, tako i po pitanju zdravstvenih dobrobiti.
Ove slatke i sočne kraljice ljeta bogate su antioksidansima i vitaminom C, koji štite organizam i ćelije od djelovanja slobodnih radikala.
Nektarine su siromašne kalorijama – jedna srednja voćka sadrži svega 62 kalorije.
Konzumacijom nektarina poboljšat ćete probavu, sačuvati zdravlje srca i vida te osnažiti imunitet.
Osim toga, smanjit ćete i rizik od karcinoma – polifenoli kojima obiluju nektarine (i breskve), dokazano uništavaju i zaustavljaju rast ćelija raka dojke!
Dobrobiti nektarina za vid, srce i probavu
Čuvaju zdravlje vida
Vitamin A kojim obiluju nektarine, presudno je važan za zdravlje očiju – njegov manjak može dovesti do noćne sljepoće, oslabljenog vida i suhoće očiju.
Osim vitamina A, ove sočne voćke sadrže i lutein i zeaksantin, biljne pigmente koji igraju ključnu ulogu u prevenciji očnih bolesti.
Ti karotenoidi štite od katarakte i makularne degeneracije, koja sve češće pogađa stariju populaciju.
Štite zdravlje srca i krvnih žila
Nektarine sadrže topiva vlakna i polifenole koji štite od nastanka krvožilnih oboljenja.
Također, jedna nektarina sadrži osam posto dnevnih potreba za kalijem – mineralom koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska te štiti od srčanog udara i drugih srčanih bolesti.
Studija provedena u Kini pokazala je da povećan unos polifenola putem hrane poput nektarina, znatno pomaže u snižavanju štetnih triglicerida u krvi.
Pridonose dobroj probavi i vitkoj liniji
Zahvaljujući obilju vlakana, nektarine potiču peristaltiku crijeva, pridonose dužem osjećaju sitosti i gubitku kilograma.
Osim toga, vlakna imaju i ulogu prebiotika, odnosno služe kao hrana dobrim bakterijama u crijevima.
Konzumacijom jedne nektarine na dan zadovoljit ćete osam posto svojih dnevnih potreba za vlaknima, koja pomažu regulaciji nivoa glukoze ili šećera u krvi.