s

Iako djeluju jednostavno, često omiljena poslastica hurmašice ne budu onakve kako smo ih zamislili.

Oni iskusniji u pravljenju ove delicije, složili su se da je tajna dobre hurmašice u agdi, mada imaju još nekih trikova da bi one bile savršene.

Među receptima se mogu naći različiti omjeri vode i šećera za agdu kojom se preliju hurmašice, ali sudeći prema iskustvu mnogih jedan kg šećera i jedan litar vode idealna je mjera u koju se dodaje i sok od pola limuna.

Drugu polovinu limuna potrebno je narezati na kriške i to sve zajedno preliti preko hurmašica.

Kada je u pitanju tijesto potrebno je:

2 jajeta

2 šoljice šećera

2 šoljice ulja

brašna po potrebi  te pola praška za pecivo

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i uljem pa u to postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće.

Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež pa slagati hurmašice pleh.

Hurmašice peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Još jedan trik kojim se služe domaćice u pipremi idealnih humašica je da pleh bude nepodmazan, dakle suv.

Agda se priprema tako što se šećer zalije vodom i muti dobro kašikom da se šećer istopi te dodati sok od pola limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *