U Zvorniku održana Javna rasprava o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj, gradonačelnik Bijeljine poručio da će narod tijelima braniti Semberiju od uništenja

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima u organizaciji Ministartva energetike i rudarstva održana je danas u velikoj sali Gradske uprave grada Zvornika.

Građani, predstavnici lokalnih samouprava i institucija, medija i strukovnih udruženja sa istoka Republike Srpske imali su priliku da izlože svoje viđenje o predloženim izmjenama. Nakon izlaganja od strane predstavnika ministarstva usljedila je bučna i žustra rasprava prisutnih građana i predstavnika organizaija i institucija. Zabrinuti Zvorničani, ali i predstavnici drugih lokalnih zajednica među kojima su bili i predstavnici Bijeljine, Lopara, Čajniča, uglavnom su u raspravi tražili izmijene predloženog Zakona u dijelu koji se odnosi na ignorisanje lokalne zajednice i lokalne vlasti.

U Zvorniku održana Javna rasprava o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj, gradonačelnik Bijeljine poručio da će narod tijelima braniti Semberiju od uništenja

Skoro svi prisutni su izrazili bojaznost da je ovo samo prvi korak u dolasku velikih i štetnih kompanija navodeći kao primjer “Rio Tinto” i potpuno uništavanje životne sredine u mjestima gdje se pojave. Gradonačelnik Bijeljine je poručio da će narod Semberije tijelima braniti svoj životni prostor od krajnjeg cija izmijena ovog Zakona jer je siguran da će se isti usvojiti bez obzira na protivljenje svih u Republici Srpskoj.

Esad Salčin, pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske rekao je da je zvornička javna rasprava druga po redu.

U Zvorniku održana Javna rasprava o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj, gradonačelnik Bijeljine poručio da će narod tijelima braniti Semberiju od uništenja

„Prvu raspravu smo održali prošle sedmice u Gacku i imali smo jako dobar odziv javnosti. Na prijedlog Vlade Republike Srpske Narodna skupština je razmatrala izmjene i dopune zakona o geološkim istraživanjima i donijela zaključak da se ovaj nacrt uputi u javnu raspravu. Jedna od predloženih izmjena jeste da se više ne dostavlja saglasnost lokalne zajednice prilikom izdavanja odobrenja za istraživanje. A razlog za tako nešto je određeni broj lokalnih zajednica koje nemaju uređenu prostorno-plansku dokumentaciju,“ rekao je Salčin.

Geološki zavod Republike Srpske je kroz rad Ministarstva uključen u izradu ovog zakona.

„Sa stručne strane sagledali smo čitav ovaj zakon i imamo određenih primjedbi, sugestija, korekcija, koje su možemo reći suštinske prirode, u smislu terminološki, stručno zaštita geologije kao struke, prije svega oko podjele istraživanja na invazivna i neinvazivna. Nismo saglasni sa takvom podjelom. Takođe, imamo primjedbe i sugestije na količinu mineralne sirovine koja se uzima za neka tehnološka ispitivanja. Smatramo da se ne može globalno odrediti tih deset hiljada metara kubnih, nego za specifične mineralne sirovine, određena količina mineralnih resursa i da se na tu sirovinu plaća neka naknada državi. Isto tako da se ta sirovina ne može zloupotrijebiti, odnosno prodati trećim licima. Djelovaćemo konstruktivno i na strani donosioca odluka, ali i na strani životne sredine, što nam je generalno i cilj, kao institucije,“ istakao je docent dr Cvjetko Sandić, zamjenik direktora Geološkog zavoda RS.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima objavljen je na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske: https://www.narodnaskupstinars.net/ pod oznakom zakoni u proceduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *