
Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu, ujedno i jedini unutrašnji organ koji može da se regeneriše. Obavlja niz važnih metaboličkih funkcija, a štiti nas i od brojnih toksina. Zbog toga je važno da brinemo o njenom zdravlju, međutim, u tom kontekstu postoje brojne zablude.
Jedna od zabluda je da jetra voli jabuke. Iako je riječ o nesumnjivo zdravom voću bogatom vlaknima, vitaminima i antioksidantima, značaj jabuka za zdravlje jetre može da bude prenaglašen.
Jabuke zdušno preporučuju svi nutricionisti i ljekari, međutim, ovo voće sadrži ugljene hidrate, glukozu i fruktozu, a upravo tu leži opasnost. Naime, ako se konzumiraju u velikim količinama, ovo posljednje može da dovede do bolesti kao što je masna jetra (nealkoholna).
– Na primjer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza – rekla je nutricionistkinja Eli Kriger.
Ona kaže da je ovaj problem moguće izbjeći ako povedete računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Preporuka je da jabuke jedete u prepodnevnim časovima, kada je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i kada organizam razlaže glukozu i fruktozu.
Nutricionistkinja je objasnila i da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti.

Naime, kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam, ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.
Način da se ovo spreči i na neki način neutrališe negativno svojstvo jeste da se ovo voće konzumira sa drugom hranom, proteini će, na primer, pomoći da se spriječi oboljenje jetre.
Dakle, iako su jabuke zdrava namirnica kada se konzumiraju umjereno u sklopu uravnotežene ishrane, važno je oslanjati se i na naučne dokaze i cjelovite prehrambene strategije kada se brinemo o zdravlju jetre. To zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje raznoliku ishranu bogatu antioksidansima, pravilnu hidrataciju, adekvatan unos proteina i zdrav način života.