Oko dvadeset prisutnih proizvođača iz ovog i susjednih sela, imalo je priliku da se upozna sa tehnikama rezidbe, formiranjem uzgojnih oblika i rezidbom na rod kod sorti šljive – čačanska ljepotica, stenlej i čačanska rodna.

Službenik resornog Odjeljenja Novica Pantić održao je stručno predavanje o zaštiti šljive od bolesti i štetočina, kao i o mjerama rezidbe.
Zahvaljujući ovoj praktičnoj obuci proizvođači su proširili svoja znanja o osnovnim aspektima rezidbe, kao i o najvažnijim karakteristikama voćaka koje je potrebno poznavati, kako bi se ovaj posao uspješno obavio, a sve u cilju ostvarivanja većeg i kvalitetnijeg roda.
Rezidba koštičavog voća jedna je od ključnih agrotehničkih mjera koja direktno utiče na zdravlje stabala, redovnu rodnost i kvalitet plodova. Prilikom rezidbe neophodno je voditi računa o vrsti voća, starosti stabala, pravilnom oblikovanju krošnje, kao i o uklanjanju bolesnih i oštećenih grana radi bolje osvijetljenosti i provjetravanja.
















